Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorgkosten hartfalen kunnen 26 procent lager’

De zorg voor hartfalenpatiënten kan sterk verbeterd worden door e-health. Dat is de conclusie van onderzoek dat zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea, CZ en VGZ, zes Nederlandse ziekenhuizen en Philips vandaag publiceren. Er kan 26 procent op de zorgkosten worden bespaard.
‘Zorgkosten hartfalen kunnen 26 procent lager’
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Als het zorgproces wordt geoptimaliseerd en patiënten worden ondersteund met digitale thuismeetoplossingen zodat hun gezondheidstoestand stabiliseert, is veel gezondheidswinst mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek waaraan Zorggroep Leveste Middenveld, locatie Scheper Ziekenhuis in Emmen, Havenziekenhuis in Rotterdam, St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, Zaans Medisch Centrum in Zaandam en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam hebben meegedaan.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 175 hartfalenpatiënten gevolgd van januari 2010 tot juni 2014. Hun zorgproces werd op meerdere fronten geoptimaliseerd. Zo kregen zij na het eerste contact met hun huisarts al na ongeveer een week vervolgonderzoek, een diagnose en een behandelplan, waar dit traditioneel ruim anderhalve maand in beslag neemt. Waar zorg traditioneel reactief is en er wordt gehandeld als mensen zich niet goed voelen, werd nu proactief en dagelijks gehandeld om de gezondheid van de patiënt stabiel te houden en verslechteringen vroegtijdig te signalen.

Ondersteuning thuis

De patiënten worden daarbij ondersteund met digitale thuismeetapparatuur. Hiermee konden zij dagelijks hun vitale functies meten en kregen zij ook levensstijladvies. In plaats van ongeveer eens per drie maanden in het ziekenhuis werden patiënten nu dagelijks op afstand thuis gecontroleerd. Effecten vóór en na het optimaliseren van het zorgproces werden gemeten en vergeleken door een onafhankelijke onderzoeksorganisatie.

Resultaten

De partijen wisten het aantal verpleegdagen met 57 procent en het aantal ziekenhuisopnames met 52 procent te verminderen doordat patiënten veel minder vaak met ernstige complicaties in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen en behandeld. Hierdoor kon de zorg voor het grootste deel in de thuisomgeving plaatsvinden. Uiteindelijk kon zo per patiënt gemiddeld 26 procent op de zorgkosten worden bespaard. Een extrapolatie van de resultaten zou een jaarlijkse besparing kunnen opleveren van meer dan tachtig miljoen euro als de nieuwe werkwijze bij vijftig procent van alle hartfalenpatiënten  die in Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld zou worden ingezet. Bekijk het rapport van Kiwa Carity.

1 REACTIE

  1. Het is geloofwaardig dat een andere partij dan de cardiologen patiënten beter kan managen en dat de zorg dan goedkoper en beter wordt. Het is echter ongeloofwaardig dat cardiologen hier aan mee gaan werken. Zoekt Phillips werkelijk ruzie met de cardiologen en andere medisch specialisten. Dit zou Phillips wel eens heel veel marktaandeel kunnen gaan kosten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.