Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgkosten weer een miljard gestegen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het budgettair kader zorg is in 2009 met een miljard euro overschreden. Dat blijkt uit de voorlopige rekening die demissionair minister Bos van Financiën maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zorgkosten weer een miljard gestegen

Het budgettair kader zorg (BKZ) bestaat uit de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In de Miljoenennota was het op ruim zestig miljard euro geraamd. Oorzaak van de kostenoverschrijding is een ‘doorwerking van nieuwe uitvoeringsgegevens van de NZa en het College voor Zorgverzekeringen over de zorguitgaven in 2008 en 2009’.

Begrotingstekort

De tegenvaller in de zorguitgaven is een van de oorzaken waardoor het nationale begrotingstekort over 2009 groter uitvalt dan verwacht. Het totaal over 2009 komt uit op 5,3 procent. Op Prinsjesdag ging minister Bos nog uit van 4,8 procent. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Begroting: zestig miljard beschikbaar voor de zorg

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.