Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Zorgorganisaties slecht in veranderen’

Zorginstellingen zijn voor het merendeel van mening zijn dat hun adaptief vermogen verre van toereikend is. Dat blijkt uit onderzoek naar het ‘adaptief vermogen’ van zorgorganisaties door organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.
‘Zorgorganisaties slecht in veranderen’

Adaptief vermogen is de wendbaarheid van organisaties om te anticiperen op veranderende omstandigheden en zich daar duurzaam op aan te passen. Twynstra Gudde noemt het resultaat naar adaptief vermogen van zorgorganisaties ‘zorgelijk’, omdat er fundamentele verandering op komst zijn in de zorg.

Onderzoek

Aan het onderzoek hebben ruim 25 organisaties deelgenomen, uit verschillende sectoren als ziekenhuizen, GGZ, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, welzijn, jeugdzorg en eerstelijnszorg. Via gestructureerde interviews is het adaptief vermogen van deze organisaties op vijf gebieden in kaart gebracht: mensen en organisatie, vastgoed, kennis, technologie en kapitaal.

Conclusie

De conclusie van de onderzoekers van Twynstra Gudde is dat de onderzochte zorgorganisaties voor het merendeel van mening zijn dat hun adaptief vermogen niet toereikend is. Deze organisaties zijn bezorgd dat ze onvoldoende in staat zijn zich aan te passen aan de grote veranderingen die op stapel staan.

8 REACTIES

  1. Beste CB, de conclusie van het onderzoek is nou net dat ziekenhuizen niet goed zijn in het ‘implementeren van noodzakelijke veranderingen’. Daar hebben ze dus hulp bij nodig.
    Dat Twijnstra Gudde hier ook voor eigen parochie preekt lijkt me evident, maar dat doet niets af aan de conclusie die ook in mijn ervaring inderdaad klopt. En als die ‘duur betaalde consultants’ onvoldoende toegevoegde waarde leveren , dan zijn ze heel snel failliet.

  2. Lees alle reacties
  3. Twijnstra Gudde heeft makkelijk roepen vanaf de zijlijn! Laten we nou eens stoppen met geld uitgeven aan dergelijke duur betaalde consultants en dat geld besteden aan implementeren van noodzakelijke veranderingen op de werkvloer. Mocht daar eerst onderzoek voor nodig zijn, laat dat dan uitvoeren door universiteiten / hogescholen zonder winstoogmerk!

  4. Beste n.hogendoorn, onderzoeken is niet het dagelijks werk van Twynstra Gudde, het helpen bij het verkrijgen van een optimaal werkende organisatie wel. Zoals bovenstaand te lezen, gaat het om de mening van de ziekenhuizen zelf. Hoe meer veranderingen in de omgeving hoe meer behoefte aan adaptief vermogen. Het realiseren hiervan is niet makkelijk maar wel heel belangrijk in de huidige markt.

  5. Daar komt nog bij dat veel organisaties binnen de zorg slecht zijn in implementeren. Vele plannen lijken in theorie mooi en relatief eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Een belangrijk deel van het succes wordt bepaald door het vanaf de idee-fase tot aan de uitvoering samen optrekken door management en professie.

  6. Ik denk dat het niet eenvoudig voor organisaties is om te veranderen op dit moment vanwege een beperkte koersvastheid van de overheid. Desalniettemin zie ik ook mooie voorbeelden van instellingen die op grond van mogelijke scenario’s heel ver komen. Ik zie dat wetgeving geen belemmering is om een verandering te kunnen doormaken.

  7. Wat wil met de huidige regering, je weet niet eens waar je aan toe ben. Het kan iederdaad beter, maar je kan niet verwachten dat je van de een op de andere dag je organisatie veranderd. En als je wil veranderen, dan wordt je weer tegen gehouden door de wetgeving, die niet aangepast is, denk aan scheiden van wonen en zorg. Twynstra kan makelijk praten, onderzoeken is hun dagelijks werk, en van zorginstellingen is zorg verlenen dagelijks werk. Als Twynstra nu zorg zou moeten verlenen, dan zou dat ook niet vanzelf gaan, en is hun adaptief vermogen ook zorgwekkend.

  8. zorgorganisaties zijn door de jaren heen weinig flexibel Dit klopt. De mentaliteit van directies is geen show aan mijn lijf. Ik dien mijn tijd wel uit. Veel directies van zorgorganisaties zijn niet kostenbewust en doen graag werken met managers (vrienden)om zich heen. Zo rommelen zij de tijd door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.