Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Zorgpremie twintig euro hoger

De nominale zorgpremie stijgt met 20 euro per jaar. Dat staat in de begroting van VWS die vandaag gepresenteerd is.
Zorgpremie twintig euro hoger

Hoewel het ministerie rekent op een stijging van 20 euro per persoon, gaan zorgverzekeraars uit van een stijging van de premie met 100 euro per persoon. Een toename van de zorgpremie van 20 euro is volgens de verzekeraars niet realistisch. Verzekeraars moeten voortaan zelf de zogenoemde opslagpremie betalen en VWS gaat er vanuit dat verzekeraars dit niet doorberekenen in de premie. In een persbericht laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten dat minister Schippers (VWS) hier niet zomaar vanuit mag gaan. Omdat verzekeraars tegenwoordig zelf verantwoordelijk zijn voor overschrijdingen zouden verzekeraars dit mogelijke risico willen afdekken in de premie. ZN onderstreept dat de feitelijke vaststelling van de premies de verantwoordelijkheid is van de afzonderlijke zorgverzekeraars.

Berekening VWS

VWS verwacht dat de premie minder hard stijgt omdat mensen een hoger eigen risico gaan betalen. Het verplicht eigen risico gaat met 115 euro omhoog naar 350 euro. Dat betekent dat verzekerden een groter deel van de kosten zelf dragen en minder betalen via de nominale premie. Toch kan de premie in de berekening van VWS niet omlaag omdat de geriatrische revalidatie van de AWBZ naar de Zvw gaat. Deze overgang ontlast de AWBZ, maar levert wel weer een verhoging van de verzekeringspremie op. De raming van VWS is dat de nominale premie per saldo met 20 euro per jaar zal stijgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ze zijn in Nederland helemaal de weg kwijt in zorgland! Eigen risico met 130 euro omhoog, NIET 115 euro, nominale premie met gemiddeld 100 euro omhoog en dan ook nog een eigen bijdrage voor huisarts, ziekenhuis, etc. Die Edith Schippers en haar ministerie moeten terug naar school. Kosten beheers je daar waar de kosten gemaakt worden, in de zorgorganisaties!

 3. In Den Haag zijn ze gewoon te laf om het DBC systeem aan te pakken. Dit systeem nodigt ziekenhuizen en specialisten immers uit om als boekhouders met dubbele pen te declareren. Mijn vrouw bracht vorige maand een bezoekje aan de neuroloog.
  5 Minuten: de rekening: bijna 300 euri: aftewel 60 euri per minuut. Kassa !!! Moeten we nu ook nog de opleiding van deze neuroloog terugbetalen of is hij bezig met de reservering van zijn Zwitserleven pensioen?

 4. verzekerinegn maken al miljoenen winst.En het vorige kabinet heeft geen visie op zorg op de langere termijn.De hele zorg zal anders moeten. Stop met de te dure marktwerking; stop met dat te dure DBC systeem (welk voortkomt uit Amerika uit de autoindustrie en sindsdien is daar de zorg alleen duurder geworden en het verschil tussen arm en rijk nog groter)
  .Een 2de studie wordt al niet meer vergoed, Nederland kiest voor smalle denkers ipv voor mensen die bereid zijn te studeren en hun denkvermogen breder in te zetten hetgeen gegarandeerd ons allen te goede komt. Neen we moeten bij de Belgen gaan schooien en van hun profiteren! Verpleegkundigen opgeleid via Zorgverzekeraars???De opleiding zeker de HBO-V is nu al een en al geschrijf, deze jonge mensen worden nu al tot burocraat opgeleid ipv leren verplegen. Dit past wel heel goed in het DBC-gebeuren en marktwerking( lees kartelvorming): wie schrijft die blijft! We gaan toch niet onze nog een van de echte opleidingen waar mensen LEREN en WERKEN ipv schrijven geneeskunde ook iet verkwanselen?
  En mensen pas op: niet elke basisverzerzekering is hetzelfde, de ZV mogen “kwaliteitseisen”toevoegen aan nota bene basisverzekering.

 5. Het is niet alleen de geriatrische revalidatie, maar VWS en Financiën hebben ook bedacht dat dit een goed moment is om de financiering van de verpleegkundige opleidingen ook via de zorgpremie te laten verlopen. Ontlast de rijksbegroting, en wij mogen het uitleggen aan boze klanten die een premieverlaging hadden verwacht bij het fors hogere eigen risico

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.