Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgrobot Zora wint zorginnovatie start-up award

Mark van Dorresteijn
Zora de Zorgrobot ontlast zorgverleners en leidt tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Om die reden won Zora de Zorgrobot vandaag de zorginnovatie start-up award.
Zorgrobot Zora wint zorginnovatie start-up award
Foto: Vughterstede

Zora was één van de tien genomineerden uit de 21 inzendingen voor de zorginnovatie start-up award. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie. Volgens het juryrapport leidt inzet van ZORA tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zij is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat om afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human-robot interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik. ZORA laat ouderen op een hele aaibare en ontspannen manier bewegen.

Zora

Zora is een “humanoïde” robot die wordt ingezet bij bijvoorbeeld bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie. Zora heeft inmiddels 55 zusjes. De robot beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. De robot is slechts 57 centimeter, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving.

Jury

De jury bestond uit Aad Koster (directeur ActiZ), Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT), Dik Hermans (bestuurslid VitaValley), Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg Rabobank Internationaal), Jelle van der Weijde (domeinmanager Gezond Economic Board Utrecht) en Jurriaan van Rijswijk (hairman Games for Health Europe)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.