Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgrobotica nog geen oplossing voor personeelstekort

Redacteur Zorgvisie
Er worden steeds meer robots ingezet in de zorg, blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven en M&I/Partners. Maar zorgrobotica biedt nog geen oplossing voor het personeelstekort in de sector, melden de onderzoekers.
medische technologie
Foto: iStock

Vooral de robots Zora en Paro zijn populair, blijkt uit het onderzoeksrapport. Er worden inmiddels 100 Zora’s ingezet en 230 Paro’s. Volgens de TU/E en M&I/Partners zullen de komende jaren ook steeds meer eenvoudigere betaalbare robots worden ingezet, zoals ‘Tessa’.

Geen oplossing personeelstekort

Zorgrobotica wordt nog niet zo vaak ingezet dat het een oplossing biedt voor het personeelstekort in de sector, melden de onderzoekers. ‘De belofte van zorgrobotica om een oplossing te bieden voor het personeelstekort in de zorg, wordt nog niet geheel waargemaakt’, staat in het rapport. Dat komt vooral doordat de techniek nog niet ver genoeg is om aan de verwachtingen te voldoen. Ook is de kennis over robots in de zorg nog te beperkt, stellen de onderzoekers, terwijl de kennis bij zorgprofessionals over robots wel toeneemt. Maar door tijdgebrek is het voor veel zorgorganisaties lastig om te investeren in het leren omgaan met zorgrobots.

Verwachtingen zorgrobotica

Voor de komende jaren verwachten de onderzoekers dat de bediening van zorgrobots steeds gebruiksvriendelijker zal worden gemaakt, omdat de techniek steeds verder wordt doorontwikkeld. Ook denken ze dat zorgrobotica zal worden gecombineerd met het elektronisch zorgdossier, domotica en val- en dwaaldetectie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.