Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector ontevreden met ‘politiek document’

MAARSSEN - De brancheorganisaties in de zorg zijn ontevreden over de VWS-begroting voor 2007. De curatieve sector is boos over de strafkorting, terwijl vertegenwoordigers van de care van mening zijn dat er te weinig middelen vrijkomen om knelpunten daadwerkelijk op te lossen.

Volgens directeur Jopie Nooren van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is de begroting ‘ambitieloos en ontoereikend’: “De intramurale zorg verschraalt, omdat er ruim 200 miljoen euro te weinig beschikbaar is om intramurale cliënten dagbesteding aan te bieden. De staatssecretaris heeft toegezegd dat de Zorgautoriteit een onderzoek naar de tarieven zou starten, net als in de verpleeghuissector, maar het staat niet in de beleidsvoornemens. Ook is er geen geld voor stageplaatsen en werkervaringsplaatsen. We streven ernaar om al die punten wel in een regeerakkoord te krijgen.”

‘Homeopatische verdunning’

Directeur Mariëlle Rompa van de organisatie van zorgondernemers Actiz is eveneens van mening dat het kabinet te weinig geld uittrekt om de problemen aan te pakken. De 63 miljoen euro die volgend jaar beschikbaar komt voor de verpleeghuizen is in haar ogen zelfs niet meer dan ‘een homeopatische verdunning’.

Zuur

“Premier Balkenende stelt dat we na enkele zure jaren nu aan het zoet zijn toegekomen, maar dat geldt niet voor de verpleeghuizen. We zijn zwaar teleurgesteld dat de staatssecretaris haar toezegging in de Tweede Kamer niet houdt om voldoende geld beschikbaar te stellen als het onderzoek van het College Tarieven Gezondheidszorg dat zou aantonen. Het CTG zegt dat er jaarlijks 440 miljoen nodig is, maar in 2007 is er maar 63 miljoen beschikbaar. De suggestie van de staatssecretaris dat er te veel vergaderd wordt, verbaast ons, want de overhead is in deze sector met 13,4 procent al erg laag. Verder valt het ons op dat VWS de arbeidsmarktproblematiek negeert, terwijl die steeds ernstiger gaat spelen.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.