Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector ontzet over korting AWBZ-tarieven

De brancheorganisaties ActiZ en VGN reageren boos op de voorgenomen korting van zeven procent op de extramurale AWBZ-tarieven voor Ondersteunende Begeleiding (OB) en persoonlijke verzorging. De koepels voor thuiszorg en gehandicaptenzorg waarschuwen dat door de korting de zorg in de knel kan komen.
Zorgsector ontzet over korting AWBZ-tarieven

Draconische maatregelen

“Het kabinet heeft de mond vol over ondernemerschap en marktwerking, maar gedraagt zich zelf als een grillige monopolist”, zegt ActiZ directievoorzitter Mariëlle Rompa in reactie op de plannen van staatsecretaris Bussemaker. Volgens Rompa overvalt het kabinet de sector met nieuwe en draconische bezuinigingsmaatregelen die grote gevolgen kunnen hebben voor de bedrijfsvoering. “Kennelijk veronderstelt het kabinet dat zorgaanbieders voldoende vet over de botten hebben om zulke kortingen te kunnen verwerken. De werkelijkheid is dat de marges in de zorg doorgaans niet meer zijn dan een procent van de exploitatie.”

Beraad

ActiZ wint juridisch advies in over het voorgenomen beleid. Zorgorganisaties beraden zich volgens ActiZ of zij tegen deze tarieven kunnen en willen leveren.

Onder druk

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) noemt de korting onacceptabel. “Nog geen maand geleden is door de inspectie aangegeven, dat de kwaliteit van onder andere het personeel in de gehandicaptenzorg in toenemende mate onder druk staat”, zegt VGN-voorzitter Hans Ouwekerk. “OB is een heel belangrijk onderdeel in de professionele zorg aan onze cliënten. Maar een aantal leden heeft ons laten weten, dat als deze korting wordt doorgezet, zij geen OB meer aanbieden, omdat zij dan niet meer in staat zijn goede zorg te leveren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

ActiZ

VGN

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.