Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector start met duurzame inkoop medische hulpmiddelen

De komende twee jaar gaan zorginstellingen flink aan de slag met duurzaam inkopen van medische producten en hulpmiddelen. De prijs ligt ongeveer 1 a 2 procent hoger dan de prijs van niet-duurzame middelen.
Duurzaamheid Fotolia 1

Dat verwacht Adriaan van Engelen van branchevereniging Milieuplatform Zorgsector. Hij werkt samen met het ministerie van VWS aan het klimaatneutraal maken van de zorgsector. Duurzaam inkopen is een van de onderdelen van de Green Deal die onlangs is ondertekend door minister Bruno Bruins. Het doel van de Green Deal is dat alle zorginstellingen in 2050 klimaatneutraal zijn.

Afstemmen vraag en aanbod

Duurzame medische producten en hulpmiddelen zijn middelen waarvan de leverancier ervoor zorgt dat de grondstoffen circulair – dus zonder verspilling- verkregen zijn. Volgens Van Engelen hebben veel leveranciers wel degelijk duurzame producten in huis, maar hebben zorginstellingen nog werk te doen bij het opstellen van de juiste duurzame vraag richting de leverancier. Vraag en aanbod zijn nog niet goed op elkaar afgestemd.

Voortrekkers 

Op dit moment zijn steeds meer ziekenhuizen bezig om met elkaar eisen te stellen aan de producten. Ondermeer UMC Utrecht, Radboudumc, Medisch Centrum Leeuwarden, Rijnstate fingeren als voortrekker. Komend jaar zullen steeds meer bestuurders beleid en ambities ontwikkelen voor duurzaam inkopen, met –volgens Van Engelen- de Green Deal Zorg als versnellingsmotor.

Pakket opstellen

Wat nog op grote schaal moet gebeuren, is de doorvertaling van duurzame ambities naar de taken voor de inkopers van zorginstellingen. Van Engelen: ‘Om duurzame inkoop van medische producten en hulpmiddelen voor elkaar te krijgen, zijn zowel goede voorbeelden, als beleid nodig. Je hebt het allebei nodig. Voor het pakket medische producten en hulpmiddelen kunnen we niet afkijken van andere sectoren en zal de zorg zelf aan de bak moeten. Daarmee bedoel ik het opstellen van een pakket met praktische wensen en eisen voor duurzaam richting de leverancier. Pas dan kan duurzame inkoop van medische producten en hulpmiddelen van de grond komen.’   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.