Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgstraat voor COPD

Praktijkondersteuning Zuidoost Brabant (PoZoB) heeft een zorgstraat opgezet voor patiënten met astma/COPD. Zij komen regelmatig bij een praktijkondersteuner die hun welzijn screent, adviseert over de levensstijl en eventueel doorverwijst naar aangesloten behandelaars.
Zorgstraat voor COPD

PoZoB, een samenwerkingsverband van 160 huisartsen met in totaal 350.000 patiënten, is in 2008 gestart met een zorgstraat voor patiënten met astma/COPD. Deze bestaat uit een diagnosebehandelingcombinatie (dbc) voor astma en één voor COPD. “Voor wat betreft astma zijn wij daarmee uniek in Nederland”, zegt zorgstraatmanager Yolanda Kollee.

PoZoB heeft ruim honderd praktijkondersteuners in dienst: verpleegkundigen of doktersassistentes met een intensieve, extra eenjarige hbo-opleiding tot praktijkondersteuner op zak. Zij voorzien in overleg met de huisarts elke patiënt van een individueel behandelplan en regelen bezoeken aan de fysiotherapeut, longarts, medisch psycholoog of gebruik van het laboratorium.

Leefregels

Als uit longfunctieonderzoek blijkt dat iemand COPD heeft, stelt de huisarts mede op basis van het advies van de longarts het medicatiebeleid vast. Vervolgens komt de patiënt bij de praktijkondersteuner terug voor voorlichting over leefregels en medicijnen. De patiënten komen, afhankelijk van hun problematiek, een tot vier keer per jaar. De praktijkondersteuner helpt hen bij het stoppen en verwijst indien nodig door naar groepsbegeleiding in het ziekenhuis of individuele begeleiding door een psycholoog.

Tijdwinst

Zorgstraatmanager Kollee vindt dat patiënten én huisartsen wel varen bij een verschuiving van een deel van de zorg naar de praktijkondersteuner. “Daardoor wint de huisarts tijd en kan hij ook kwalitatief betere zorg verlenen.” Zij voorziet dat de rol van de patiënt steeds belangrijker wordt. “We zullen ons steeds afvragen: wat heeft de individuele patiënt aan zorg nodig? We hebben de ruimte om zo te werken dankzij de tijdwinst die de zorgstraat ons oplevert.” (Zorgvisie – Marijke Nijboer)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.