Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgtaak gemeenten leidt tot miljardentekort

Nederlandse gemeenten komen bij ongewijzigd beleid in 2018 gezamenlijk 4,8 miljard euro tekort, omdat hun kosten sterker stijgen dan hun inkomsten. Dit voorspelt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen op grond van een berekening met de landelijke beleidsplannen. De nieuwe zorgtaken leiden tot het grote tekort.
Zorgtaak gemeenten leidt tot miljardentekort

Om hun begroting sluitend te krijgen, zullen gemeenten de komende jaren flink moeten bezuinigen, omgerekend gemiddeld 248 euro per burger, volgens Coelo. Voor gemeenten met veel ouderen en minder zelfredzame bewoners zal het tekort fors hoger liggen, in sociaal sterke gemeenten veel lager.

VNG

De gemeentelijke uitgaven zullen volgens de onderzoekers tot 2018 met 14 procent stijgen, door prijsstijgingen en een stijging van het aantal ouderen. De inkomsten van de gemeenten nemen in die periode toe met slechts 9 procent, onder meer omdat het Rijk de gemeenten minder geld geeft voor het uitvoeren van de nieuwe zorgtaken. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Verschillen

Coelo heeft de verschillen berekend in de tekorten tussen gemeenten, op grond van een reeks variabelen zoals het percentage ouderen, laagopgeleiden, arbeidsgehandicapten, allochtonen en eenoudergezinnen. Een gemeente met veel inwoners met een zwakke sociale positie heeft volgens deze rekenmethode een twee keer zo groot tekort als een gemeente met welvarende inwoners.

1 REACTIE

  1. Er lopen veel bestaande indicaties nog een tijd door, dus de gevolgen van de bezuinigingen zullen vanaf juli pas helder worden. In kleine gemeenten is de besluitvorming over bv de hoogte van pgb’s pas net voor het kerstreces genomen. Veel is nog onduidelijk. Wat dementerenden betreft is er m.i. een onterechte aanname geweest bij het ministerie dat deze mensen wel langer thuis zouden kunnen blijven. De adviesbureaus gedijen goed op kosten van het gemeentelijk budget. Juristen en bijscholers. Maar de schoonmakers doen hetzelfde werk nu voor nog minder .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.