Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvacatures het moeilijkst in te vullen

De moeilijkst te vervullen vacature op de arbeidsmarkt is momenteel de functie van verzorgende individuele gezondheidszorg niveau 3: van al deze vacatures stond 48,5 procent langer dan zestig dagen online. Dit blijkt uit recente data van vacaturesite Indeed. Het bedrijf onderzocht de functies die in Nederland langer dan zestig dagen openstonden op hun vacaturesite.
zorgverlenersFotolia400.jpg

De data laten zien dat een groot deel van de moeilijkst te vervullen vacatures afkomstig is uit de zorgsector. Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: ‘De zorgsector vertoont opvallend veel langdurig openstaande vacatures. Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn. Dit blijkt ook uit het Arbeid in Zorg en Welzijn-rapport van het ministerie van VWS. Terwijl de vraag naar werknemers in de sector toeneemt, zijn er steeds minder mensen die een studie in die richting volgen. Verder kromp de sector de afgelopen jaren, met een grote uitstroom en vergrijzing van werknemers tot gevolg. Men verwacht in 2020 een groot tekort aan zorgpersoneel.’

Banengroei
Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal banen in het laatste kwartaal van 2016 sterk dankzij een aantrekkende economie. Er is zelfs sprake van de grootste groei in vijf jaar tijd. Wel blijven functies langer openstaan doordat het aantal vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, aldus het CBS. Uit onderzoek van bureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt vandaag ook dat vooral in de zorgsector en in de bouw de onzekerheid van mensen over hun arbeidsplek de laatste jaren sterk is gedaald.

Werving en selectie
Bedrijven die moeite hebben om vacatures te vervullen, doen er goed aan te investeren in een goed werving- en selectieproces. Poos: ‘Goed personeel is een van de belangrijkste succesfactoren voor de groei van bedrijven. Werknemers zijn immers de spil van je bedrijf, en alleen met gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kun je de concurrentie vóór blijven – nu en in de toekomst.’

Top 10 van moeilijkst te vervullen vacatures van Nederland naar percentage vacatures dat langer dan zestig dagen open staat.

1. verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3 (48,5 %))
2. psychiater (40,1%)
3. servicemonteur koeltechniek (40,1%)
4. machinist (39,4%)
5. lasser (36,9%)
6. wijkverpleegkundige (36,5%)
7. frontend-developer (35,4%)
8. loodgieter (34,8%)
9. Java-developer (34,6%)
10. verpleegkundige niveau 4 (34%)

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.