Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverleners maken de kwaliteit in de ouderenzorg’

Redacteur Zorg+Welzijn
Locaties in de ouderenzorg zijn lastig te vergelijken omdat je in elke instelling met andersoortige mensen hebt te maken.’ Dat concludeert Gijs Kempen, bestuurder van Humanitas in Rotterdam. Uit het Elsevier onderzoek naar de kwaliteit in de ouderenzorg kwam Humanitas met zeer goed en zeer matig scorende instellingen.
‘Zorgverleners maken de kwaliteit in de ouderenzorg’

Instellingen van Humanitas in ‘betere wijken’ scoren hoger in het Elsevier onderzoek dan instellingen in ‘moeilijke wijken’. Dat concludeert Gijs Kempen, lid van de raad van bestuur van Humanitas Rotterdam. Elsevier onderzocht de kwaliteit van 2440 instellingen voor ouderenzorg in Nederland. In bijna alle regio’s is de kwaliteit net of meer boven gemiddeld. In de Randstad zijn de verschillen tussen instellingen het grootst.

Sjieke wijk

Locatie Bergweg van Humanitas scoort bepaald slechter dan locatie Hilligersberg Schiebroek. Verschillen zitten vooral in de factor: kwaliteit van zorgverleners. “De laatste is een sjieke wijk,” zegt Kempen.“Het verschil zou kunnen liggen aan andersoortige mensen die de bewoners bedienen.” Het bestuurslid zegt te moeten zoeken naar oorzaken, “want Bergweg, die veel lager scoort, is een mooie nieuwe locatie voor kleinschalig wonen van dementerenden. Een heel levendig huis met verschillende culturen, waar veel activiteiten plaatsvinden. En heel betrokken personeel.” De bejegening is echter minder in de locatie Bergweg. “Ik snap het niet, maar het is zo. De zorgverleners komen vooral uit de wijk, misschien gaat dat soms meer ‘van dik hout zaagt met planken’. Maar dat hoort ook bij die wijk.”

Verschillend

Hoe zwaarder de zorg, hoe lastiger het is de kwaliteit op niveau te houden. Dat is de conclusie van Henri Plagge bestuursvoorzitter van De Zorgboog. Deze instelling scoort, hoewel ook verschillend per locatie, goed in het Elsevier onderzoek. ‘Het zijn bepaald niet onze nieuwbouwlocaties die hoog scoren. Het blijkt dat een mindere woonlocatie met goede zorgverleners toch goede kwaliteit kan leveren.” Bij de Zorgboog locaties is er een duidelijk verschil in kwaliteit van de instelling tussen verzorgingshuizen en de zwaardere zorg in verpleeghuizen.

Frisse ideeën

Plagge zoekt de reden voor de hogere score vooral in het goede werk van het personeel en de intrinsieke aandacht van de instelling voor kwaliteit van de zorg. “Wij werken graag mee aan vernieuwingen, zijn een opleidende organisatie, die jonge mensen met frisse ideeën aantrekt. Wij werken veel samen met andere instellingen zoals ziekenhuizen en welzijnsinstellingen. Een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren zal zijn om goede medewerkers te vinden nu er steeds minder jonge mensen beschikbaar komen.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Kwaliteit ouderenzorg boven het gemiddelde uit

‘Implementeer innovaties sneller in ouderenzorg’

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.