Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverleners onvoorbereid op ketenbekostiging

De meeste zorgverleners zijn niet voorbereid op de invoering ketenbekostiging per 2010. Dat blijkt uit onderzoek van serviceorganisatie VvAA onder 1400 leden die ermee te maken krijgen, zoals huisartsen, specialisten en apothekers.
Zorgverleners onvoorbereid op ketenbekostiging

Bijna twee derde van de ondervraagde zorgprofessionals zegt nog niet of nauwelijks bekend te zijn met de invoering van integrale bekostiging. Van degenen die wel op de hoogte zijn, overziet twee derde niet de consequenties voor hun eigen situatie. Slechts vijftien procent van de ondervraagden is goed bekend met de nieuwe bekostigingssystematiek én heeft een helder beeld van de consequenties. Acht procent is zich daadwerkelijk aan het voorbereiden.

‘VWS, geef duidelijkheid’

“Wij merkten in onze advisering aan zorgverleners dat zij weinig weten van de integrale bekostiging. Uit onze peiling blijkt dat dit breed geldt, terwijl het systeem vanaf 1 januari in gaat. Daar schrokken we wel van”, zegt directeur Business care Martin Favié. “Er is nog heel veel onduidelijk. Hoe komen prestaties eruit te zien, hoe gaan de onderhandelingen lopen?” De VvAA vindt dat het ministerie van VWS over dergelijke zaken snel uitsluitsel en voorlichting moet geven.

Lage verwachtingen

De zorgprofessionals die goed op de hoogte zijn van de nieuwe bekostiging hebben er lage verwachtingen van. Twee derde verwacht geen verbetering van de kwaliteit van de zorg, Bijna een derde vreest dat de samenwerking moeilijker zal verlopen en zeven van de tien denken dat de kosten per patiënt in de praktijk juist zullen stijgen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zorgverzekeraars willen ketenzorg zonder eigen risico

Kritiek op plan ketenzorg Klink

Klink wil ketenzorg voor chronisch zieken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.