Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zorgverleners willen wel doorwerken tot pensioen’

Mark van Dorresteijn
Veel oudere verpleegkundigen en verzorgenden willen wel doorwerken tot hun pensioen, maar alleen als de werkgever extra rekening met hen houdt. Dat kan door hen minder zwaar werk te laten verrichten en hun regelmatiger werktijden te geven. Als de werkgever dat niet mogelijk maakt, dreigt voortijdige uitval, blijkt uit een panelenquête van het NIVEL.
‘Zorgverleners willen wel doorwerken tot pensioen’

Van het zorgpersoneel is 14 procent ouder dan 55 jaar. In de toekomst dreigt een personeelstekort in de zorg, onder meer door de vergrijzing. Door het lichamelijk zware werk en de onregelmatige werktijden, is het voor oudere werknemers relatief onaantrekkelijk om in de zorg te blijven werken.

Werkomstandigheden

De panelleden zijn het er vrijwel unaniem (93 procent) over eens dat goede werkomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat ouder personeel in de zorg blijft werken. Een redelijke werkdruk, waardering, teamgeest en goede onderlinge communicatie en besluitvorming zijn belangrijk voor iedereen. Oud en jong. Op de lange duur breken vooral zwaar lichamelijk werk en onregelmatige diensten de werknemers op. Om oudere werknemers te behouden voor de zorg, moeten werkgevers maatregelen nemen gericht op werkinhoud, werktijden, loopbaanbegeleiding en de gezondheid van de werknemer.

Extra maatregelen

“Zorgpersoneel wil even vaak tot 65 jaar doorwerken als werknemers in andere sectoren”, stelt NIVEL-onderzoeker Anke de Veer. “Maar om dit te verwezenlijken zijn wel extra maatregelen nodig die het werk minder zwaar maken. Dit is echter niet altijd haalbaar. Niet iedereen wil of kan meer begeleiding of administratie gaan doen. Ook allerlei technologie kan het werk minder zwaar maken, maar is niet in elke situatie in te zetten. Om oudere werknemers te behouden is maatwerk nodig. De werkgever zou regelmatig met elke werknemer moeten bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om met plezier te blijven werken.”

Panel

Het Panel Verpleging & Verzorging bestaat uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout )

Rapport: Tot je pensioen werken in de zorg (PDF)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.