Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraar kan niet overleven’

Zorgverzekeraars proberen elkaar uit de markt te drukken waardoor er steeds meer overnames ontstaan. Voormalig ziekenfondsen zoeken onderdak bij multiverzekeraars. In deze markt kunnen zelfstandige zorgverzekeraars niet meer overleven. Chiel Bos, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland zei dit tijdens het ZorgVisie congres ‘Ruimte voor ondernemerschap medisch specialisten’, op 21 juni.

Zorgverzekeraars zijn niet de grote geldwolven waarvoor zij doorgaans worden gehouden. “Verkeerde beeldvorming”, vindt Bos. Zorgverzekeraars draaien gemiddeld twee procent verlies per jaar. Dit in tegenstelling tot schadeverzekeraars die jaarlijks een winst van minimaal zeven procent tegemoet kunnen zien. Geen wonder dat zorgverzekeraars naar andersoortige partners uitkijken.

Fusieplannen

Bos verwacht dat de laatst overgebleven ‘kleintjes’, Menzis en CZ, zich zeer binnenkort ook bij een grotere speler op de verzekeringsmarkt zullen aansluiten. Een woordvoerder van Menzis ontkent echter dat er sprake zou zijn van concrete plannen. Hij zegt met veel partijen in gesprek te zijn en alle opties open te houden. “Je hoeft het niet meteen te zoeken in een fusie, er zijn ook andere samenwerkingsverbanden mogelijk.”

Goede solvabiliteit

Menzis, met twee miljoen verzekerden, dook in 2006 nog met 3,6 miljoen in de rode cijfers. Volgens de woordvoerder gaat het inmiddels weer veel beter en moet men zich op dit verlies niet blindstaren: “Het is minstens zo belangrijk om te kijken naar de solvabiliteit en die zit gewoon goed.”

Constant alert

CZ is vorig jaar samengegaan met OZ zorgverzekeringen. Samen zijn ze goed voor 2,6 miljoen verzekerden. Ook daar zijn geen plannen om op de korte termijn samen te gaan met een groter concern, zegt een woordvoerder. “Wij zijn al jaar en dag in gesprek met verzekeraars en andere financiële dienstverleners. Dat doen wij omdat wij wel de noodzaak zien om constant alert te zijn.” (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verzekeraar Menzis schrijft rode cijfers

Aon en NPCF bezorgd over fusie Achmea en Agis

Websites:

Zorgverzekeraars Nederland

Menzis

CZ

OZ zorgverzekeringen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.