Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraar mag niet prijs bepalen’

Redacteur Zorg+Welzijn
Met een petitie met 95.000 handtekeningen protesteren zorgverleners tegen de verplichte contractering door zorgverzekeraars. De Tweede Kamer spreekt vandaag over het voorstel van minister Schippers voor aanpassing van de Zorgverzekeringswet.
'Zorgverzekeraar mag niet prijs bepalen'

Als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt, bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst van welke hulpverlener de behandeling wordt betaald wordt. Daar zijn veel tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen het niet mee eens. De afgelopen tijd verzamelden ze 95.000 handtekeningen van patiënten en zorgverleners. Deze zijn dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Contract

Als bijvoorbeeld een tandarts geen contract heeft met een bepaalde verzekeraar, moeten patiënten van de desbetreffende verzekeraar hun eigen behandeling betalen of een andere tandarts zoeken die wel is gecontracteerd. In de Tweede Kamer wordt vandaag gesproken over het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over aanpassing van de Zorgverzekeringswet. In de aanpassing staat dat zorgverleners en zorgverzekeraarseen contract met elkaar moeten hebben, anders wordt de behandeling niet vergoed door de basisverzekering.

Vergoeding

‘Op die manier krijgen zorgverzekeraars veel te veel macht’, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), een van de ondertekenaars van de petitie. ‘Stel dat je tandarts, die je al jaren hebt, het niet eens is met de voorwaarden van de verzekeraar, dan wordt je behandeling niet meer vergoed’, aldus de woordvoerster. Zorgverzekeraars beoordelen zorgverleners op onder meer kwaliteit en prijs. ‘Als er slechte zorg wordt geleverd, dan is het goed om de behandeling niet meer te vergoeden. Maar momenteel gaat het vooral over de prijs en wij vinden niet dat verzekeraars die mogen bepalen of afdwingen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.