Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

Zorgverzekeraar DSW koopt samen met zes regionale zorgpartners, waaronder het ziekenhuispersoneel, het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

Hiermee ontstaat de eerste ziekenhuiscoöperatie in de geschiedenis. Uniek is ook dat personeelsleden en medisch specialisten door hun financiële bijdrage aan de coöperatie zeggenschap verwerven in de koers van het eigen ziekenhuis. DSW is de eerste zorgverzekeraar die een belang in een ziekenhuis verwerft. Voor de nieuwe eigendomsstructuur is 25 miljoen euro nodig. De zorgverzekeraar brengt tien miljoen in, het personeel in totaal 2,25 miljoen, een huisartsencoöperatie 1,25 miljoen en drie zorginstellingen in de ouderenzorg vijf miljoen. In totaal hebben de zeven oprichters nu een belang van 74 procent. Voor de overige 26 procent zoeken zij nog een of meer andere partners.

Geen Raad van Toezicht

In ruil voor zeggenschap zorgen de leden van de coöperatie voor regionaal draagvlak en voor investeringsruimte. De huidige Stichting Vlietland wordt omgevormd tot een bv en de coöperatie gaat fungeren als holding. De bestuursvoorzitter van het Vlietland is tegelijk de algemeen directeur van de coöperatie. Het bestuur van de coöperatie vormt tevens de raad van commissarissen van het ziekenhuis. Als gevolg van deze veranderingen in de organisatiestructuur verdwijnt de raad van toezicht.

Geldproblemen

Ondanks het nieuwe organisatiemodel zijn de problemen voor het Vlietland Ziekenhuis nog niet voorbij. Van 2004 tot 2007 draaide het jaarlijks verlies en pas in 2007 kwam het ziekenhuis weer in de zwarte cijfers terecht. Grootste blok aan het been is het te dure nieuwe gebouw, waarin het Vlietland sinds deze week is gehuisvest. Oorzaak hiervan is een verkeerde fundering waardoor bouwvertraging en bijbehorende financiële schade ontstond. De coöperatie heeft laten vastleggen dat zij niet verantwoordelijk is voor deze extra bouwkosten. Het geld dat de partners inleggen is bedoeld voor investeringen, bijvoorbeeld voor het oprichten van zelfstandige behandelcentra. Volgens afspraak gaat de helft van de winst naar kwaliteit en innovatie, de andere helft zal ten goede komen aan het eigen vermogen. Alleen het personeel mag rekenen op een gegarandeerd rendement. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Een moeras van bouwfouten

Janneke van Vliet weg bij Vlietland Ziekenhuis

Boxmeer krijgt privaat gefinancierd ziekenhuis

MC groep begint kliniek in Dronten

Loek Winter eigenaar IJsselmeerziekenhuizen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.