Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars draaien verlies over 2017

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het merendeel van de zorgverzekeraars sluit net als in 2016 het jaar 2017 met een negatief resultaat af. De lasten laten in 2017 een sterkere stijging zien dan de baten, waardoor het verlies toeneemt ten opzichte van 2016 van 316 tot 618 miljoen euro.
zorgverzekeraars draaien verlies over 2018
Adobestock

Dit komt neer op 36,27 euro negatief per verzekerde. De trend van de dalende beheerskosten zet ook in 2017 door. Dat meldt Vektis in de Jaarcijfers zorgverzekeraars en zorgfinanciering 2018.

Aanvullende verzekering

Bij de aanvullende verzekeringen komt het resultaat in tegenstelling tot het jaar ervoor over 2017 wel positief uit. De baten laten een kleine stijging ten opzichte van 2016 zien, terwijl de lasten een kleine daling laten zien. Dit resulteert in een positief resultaat van 135 miljoen euro. De Vektiscijfers laten echter zien dat dit onvoldoende is om het verlies op de Zorgverzekeringswet te compenseren.

Zorgverzekeraars

In totaal zijn er tien zorgverzekeraars actief op de Nederlandse markt. Opgeteld hebben zij 24 labels onder zich. iptiQ is als nieuwe zorgverzekeraar toegetreden. Het aantal zorgverzekeraars blijft echter gelijk doordat er ook een zorgverzekeraar is verdwenen. IZZ Zorgverzekeraar N.V. doorgegaan onder de naam VGZ voor de Zorg N.V.

Marktaandelen

De komst van iptiQ is ten koste gegaan van het marktaandeel van VGZ. Bij VGZ daalt het marktaandeel van 2017 op 2018 sterker doordat het merendeel van de verzekerden van de nieuwe zorgverzekeraar iptiQ afkomstig is van VGZ. Daarmee start iptiQ met een marktaandeel van 1,2 procent. Stad Holland is met 15,8 procent de zorgverzekeraar met de grootste relatieve groei.

Verzekerden

De trend dat de vier grote concerns Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis samen wat terrein verliezen ten opzichte van de kleinere zorgverzekeraars zet zich voort in 2018. Zilveren Kruis blijft veruit de grootste met ruim 5 miljoen verzekerden. Daarna volgen VGZ met 3,8 miljoen verzekerden, CZ met 3,6 miljoen verzekerden en Menzis met 2,2 miljoen verzekerden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.