Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgverzekeraars gaan AWBZ uitvoeren

Mark van Dorresteijn
De aanstaande minderheidsregering wil de uitvoering van volksverzekering AWBZ in handen leggen van de zorgverzekeraars. De functies dagbesteding en begeleiding gaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die door de gemeenten worden uitgevoerd. Dat staat in het concept-regeerakkoord. Ook de Jeugdzorg moet voortaan door de gemeenten worden gecoördineerd.
Zorgverzekeraars gaan AWBZ uitvoeren

Het nieuwe kabinet wil bijna 1 miljard euro uittrekken voor verbetering van de kwaliteit in de ouderenzorg. De zorgzwaartepakketten worden inclusief de opleidingen kostendekkend gemaakt om de instellingen meer financiële ruimte te geven. Hierdoor moeten 12.000 extra medewerkers aan het werk komen.

Sceptisch

Ouderenbond ANBO noemt de voorstellen prachtig, maar wel een sigaar uit eigen doos. “De zorgtoeslag gaat omlaag, op de AWBZ en het persoonsgebonden budget wordt bezuinigd, het basispakket wordt verder uitgekleed. Dat spreekt elkaar enorm tegen en mist daardoor elke constructieve visie.” Ook patiëntenvereniging NPCF reageert sceptisch: “Het lijkt erop dat de marktwerking wordt doorgezet. Wij zouden eerder willen oproepen tot een pas op de plaats en een evaluatie om te bekijken of de stappen die al in die richting zijn gezet, wel zo goed hebben uitgepakt.”

Rechten gewaarborgd

In het regeerakkoord staat verder dat de rechten van de cliënten worden versterkt. Speciaal voor bewoners van instellingen komt er een Zorginstellingen Beginselenwet die de rechten van de bewoners waarborgt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht elke dag te douchen en dagelijks enige tijd in de buitenlucht door te brengen. Verder gaat het kabinet stimuleren dat er meer kleinere instellingen komen. De Inspectie krijgt de bevoegdheid om zorginstellingen op te splitsen als dat de kwaliteit verbetert. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

Vrijheid en verantwoordelijkheid concept regeerakkoord VVD-CDA (PDF)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Zorgorganisaties – zeker de kleinere – worden straks verpulverd tussen de eisen die goedbedoelde wetgeving aan de kwaliteit van zorg stelt en de inkoopmacht van een stuk of 5 op winst georienteerde zorgverkeraars. Alleen de grote instellingen(ook een stuk of 5?) zullen overblijven. Welliswaar met verschillende merknamen waardoor de schijn van keuze voor de client wordt gewekt maar uiteindelijk komt het er op neer dat je zorg krijgt van Achmea of Agis ( Oh nee, dat wordt 1 en dezelfde!) De Friesland (Oh nee, die gaat fuseren met Achmea!) Menzis of UVIT of een andere verzekeraar.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit helpt niet tegen de versnippering van zorg. Dit helpt niet tegen overmatige overhead in zorginstellingen, dit helpt de kwaliteit van zorg niet, dit komt de keuze vrijheid van clienten niet ten goede. Dit zet de verzekeraar aan het roer. Maakt van de client een “klant” die “geserviced” moet worden. Drukt de marktwerking in de zorg de kop in en creeert marktwerking tussen verzekeringsmaatschapijen. Ontschotting tussen AWBZ en ZVW klinkt nobel maar wat is het resultaat? De verzekeraars hebben op de ZVW in 2009 volgens de DNB 1,2 mljd winst gemaakt! Waar gaat dat straks heen met de AWBZ als ZVW en AWBZ in een pot terecht komen?
    Waar gaat die winst heen? Naar clientenzorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.