Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars geven meer sturing aan verzekerden

Zorgverzekeraars zetten met de basispolis voor 2008 een concrete stap naar meer sturing van verzekerden. Dat meldt het Financieele Dagblad. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de grote vier van de verzekeringsmarkt de vergoedingen hebben verlaagd die verzekerden krijgen als zij naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaan.

Uit de voorwaarden van de zogenaamde ‘naturapolissen’ voor 2008 die Achmea, Uvit, CZ en Menzis aanbieden blijkt dat de verschillen met vorig jaar het grootst zijn bij Achmea en Uvit. Verzekerden kregen bij Uvit dit jaar nog honderd procent van de kosten vergoed als hij naar een niet-gecontracteerde aanbieder ging, in 2008 zal dat maximaal nog maar tachtig procent van de kosten zijn. Bij Achmea gaat de vergoeding omlaag van 95 procent naar tachtig procent. Bij een ‘naturapolis’ kan een verzekerde in principe alleen naar gecontracteerde aanbieders en wordt de rekening naar de verzekeraar gestuurd. De meeste verzekeraars bieden ook een restitutiepolis. Die is duurder, maar geeft vrije keuze van zorgaanbieder. De patiënt betaalt de rekening zelf en declareert bij de verzekeraar.

Achmea

“We staan aan de vooravond van veranderingen. De aanscherping van de polisvoorwaarden is een stap in een geleidelijke ontwikkeling naar selectief contracteren”, zegt de woordvoerder van Achmea in het dagblad.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet nu al dat zorgverzekeraars wat selectiever aan het contracteren zijn. “Het wordt voor de consument belangrijk om bij een verzekeraar te letten op welke aanbieders wel en welke niet gecontracteerd zijn”, zegt een woordvoerder van de NZa in het Financieele Dagblad. “Wij vinden dat overigens een goede zaak. Als de verzekerden maar goed geïnformeerd worden.” (Het Financieele Dagblad)

Links

Kant ongerust over nieuwe Univé-polis

Het Financieele Dagblad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.