Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars investeren samen in draagbare kunstnier

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zilveren Kruis, Menzis en CZ investeren samen in de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. De drie zorgverzekeraars dragen samen 6, 8 miljoen euro bij.
kunstnier400.jpeg

Gistermiddag is de overeenkomst getekend.

Kunstnier
De ontwikkeling van een draagbare kunstnier is een initiatief van de Nierstichting. Gezamenlijk dragen de zorgverzekeraars, behalve kennis en expertise, 6,8 miljoen euro bij. Met de bijdrage van de zorgverzekeraars kan het eerste prototype van de kunstnier sneller in gebruik worden genomen. In totaal is hiervoor tien miljoen euro nodig. De Nierstichting verwacht dat eind 2017 de eerste groep patiënten het prototype kan testen. Daarna zal worden gewerkt aan verbeteringen van het prototype op het gebied van bloedzuivering en vaattoegang. Over vier jaar hoopt de Nierstichting een goed functionerende,  draagbare kunstnier gereed te hebben.

Nierdialyse
Drijfveer van de zorgverzekeraars is een betere kwaliteit van leven voor mensen die moeten dialyseren mogelijk maken tegen lagere kosten. De komst van dit kleine hemodialyse apparaat moet dit mogelijk maken. De draagbare kunstnier is zo klein dat hij op het nachtkastje past of mee is te nemen op reis in de handbagage. Mensen die moeten dialyseren zijn daardoor niet meer gebonden aan het ziekenhuis.

Innovatie
Het perspectief voor dialysepatiënten is al tientallen jaren niet wezenlijk veranderd en de markt pakt het onvoldoende op, zo stelt de Nierstichting. Door het grote tekort aan orgaandonoren zijn veel nierpatiënten aangewezen op dialyse. Dat is een zware behandeling met ingrijpende gevolgen voor het leven van nierpatiënten en hun omgeving. Daarom heeft de stichting het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een draagbaar hemodialyse apparaat, dat thuis en op locatie is te gebruiken.

Eigen regie
De zorgverzekeraars maken hun enthousiasme als volgt kenbaar: ‘Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Het maakt dialyseren thuis en onderweg veel toegankelijker. Bovendien zorgt een toename van patiënten die thuis dialyseren voor een daling van de behandelkosten in vergelijking met dialyse in een kliniek.’  

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.