Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

Mark van Dorresteijn
De zorgverzekeraars in Nederland hebben in 2009 voor meer dan 184 miljoen euro aan onterechte declaraties ontdekt. In 2008 was dat honderd miljoen euro. Dat maakte de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland woensdag bekend.
Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

In de meeste gevallen was geen sprake van opzet. Bij 7,5 miljoen euro aan declaraties was wel fraude in het spel. In 2008 ging het om circa 7 miljoen euro aan declaraties die opzettelijk verkeerd waren ingediend.

Fraude door derden

Een groot deel van de fraude wordt gepleegd door derden. Dat zijn onder andere leveranciers van hulpmiddelen en bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget. In totaal ging het om 383 fraudegevallen. Dat is twee procent minder dan in 2008, maar daar staat tegenover dat het gemiddelde fraudebedrag met elf procent steeg naar 19.540 euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ggz laat dure declaraties liggen

Artsen naar rechter om achterstallige declaraties verzekeraars

Wiegel: ‘100 miljoen onterecht gedeclareerd’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Wist u dat ziekenhuizen declaraties die een jaar of langer oud zijn niet meer kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. Ziekenhuizen lopen zo miljoenen euros mis en die blijven hangen bij de zorgverzekeraars. Hopelijk wordt de NMa (en NZa) eens wakker!

  2. Lees alle reacties
  3. Wellicht kunnen we 2011 besteden aan een kritische blik richting zorgerzekeraars: miljoenengebouwen langs de snelweg, uitjes naar de olympische spelen in Canada, auto van de zaak, geen nachtdienst, geen avonddienst, geen claimende patienten, beheersbare verantwoordelijkheden, met geld van de burger spotjes en reclame op televisie, radio en voetbalshirts plaatsen, zorgverzekeraar die winst maakt in 2009?, dezelfde zorgverzekeraar die medische machtigingen door een fysiotherapeut en een verpleegkundige i.p.v. een arts laten beoordelen (over kwaliteit van zorg gesproken)? Dure merkbanken waar zelden iemand op gezeten heeft, maar afgeschreven zijn omdat ze 3 jaren in de gang stonden verkopen voor 100 euro aan eigen personeel? Ieder jaar mag de burger meer betalen voor de zorgpremie terwijl de polisvoorwaarden verslappen en minder vergoed wordt. Dames en heren, het is elke dag gaande en vinden we dat allemaal wel goed?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.