Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Zorgverzekeraars ontdekken opnieuw meer zorgfraude

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars hebben vorig jaar opnieuw meer fraude en onterechte declaraties opgespoord dan in 2010. In totaal ontdekten de zorgverzekeraars in 2011 voor 175 miljoen aan zorgfraude. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder alle zorgverzekeraars.
Zorgverzekeraars ontdekken opnieuw meer zorgfraude

Zorgverzekeraars jagen al langer op gesjoemel met declaraties. Aan onterecht ingediende nota’s werd vorig jaar 167 miljoen euro boven tafel gehaald. In 2010 ging het om 106 miljoen. Aan fraude werd in 2011 een bedrag van 7,7 miljoen opgespoord. Dat was 25 procent meer dan in 2010.

Zorgaanbieders grootste fraudeurs

De inventarisatie van ZN spitst zich met name toe op vastgestelde fraude. In 2011 hebben zorgverzekeraars 2.776 fraudesignalen onderzocht en 393 fraudegevallen vastgesteld. Het gemiddelde fraudebedrag was 19.642 euro. Zorgaanbieders blijken de grootste bedriegers. Ongeveer driekwart van de fraudegevallen werden gepleegd door medische specialisten, GGZ-instellingen en andere zorgaanbieders. Bij onterechte zorgnota’s komt het onder meer voor dat declaraties worden ingediend in combinaties van verrichtingen die niet mogen.

Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg

Met ingang van 1 januari 2012 delen zorgverzekeraars al hun fraudesignalen met het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg. Het kenniscentrum analyseert deze signalen en zorgt voor de coördinatie van het verdere proces bij bijvoorbeeld bestuursrechtelijke afdoening of strafrechtelijke vervolging.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

10 REACTIES

 1. zorg geld is graaigeld.
  Geld naar de gemeente is vragen om oneigenlijk gebruik.
  Zo ook bijbetalen hulpmiddelen,mag niet maar gebeurd .Grote groepen vragen om bijzondere bijstand ,maar krijgen ho maar.Denhaag wil toch afrekenen per consult dat is veel duurder en de patient moet voor andere dingen die bij de zelfde spec horen weer een verwijzing halen bij de huisarts.is dat goedkoper???.Zoek een gemeente en kijk of ze pgb en wmo goed besteden.???????????
  Ik ben lid van persaldo omdat ze alles en iedereen goed helpen de problemen en vragen aan de kaak stellen.

 2. Lees alle reacties
 3. Zeer tendentieus. Veel van de onterechte declaraties komen voort uit onduidelijke regels en wel heel grijs gebied. Tevens worden zaken vaak met terugwerkende kracht gewijzigd waardoor een declaratie die laat is ingediend opeens met heel andere regels wordt beoordeeld. Ten tijde van opening van DBC waren echter die regels niet bekend. Op die manier kan ik ook miljoenen opsporen.

 4. Ik kreeg een heel blad van verrichtingen en bevindingen van de pijn polie die nooit gedaan zijn.
  Heel goed dat er onderzoeken gedaan worden.Wat mij ook bezig houd hoe zit het met herhaal recepten die nooit worden op gehaald ,omdat je misschien andere nodig hebt.Ze hebben wel recept voor meer.Ook zie je op lijst van apotheker als je prive iets koopt dat staan alsof je het van de arts hebt.op recept.

 5. Ten opzichte van het buitenland levert de AWBZ een vertekend beeld op. In Belgie dragen de kinderen bij in de kosten van hun ouders in het bej. en verpl.huis, ze hebben van oorsprong hetzelfde Burg. Wetboek.Door de aardgasbaten konden we de onderhoudsparagraaf in het BW vergeten.

 6. Tja. De zorgverzekeraars zien de bui al hangen: de poltiek en ambtenarij denken steeds openlijker over de terugvaloptie van Hans Hoogervorst; invoeren van een NHS/Scandinavisch zorgmodel volgens laatste inzichten van de OESO.
  Dus willen verzekeraars laten zien dat wij toch wel toegevoegde waarde hebben: sporen zomaar 7.7 miljoen euro aan fraude op!
  En wat zijn de kosten van die operatie? 15% beheerskosten van de nomimale premie.
  En de administratieve lasten voor zorgaanbieders en verzekerden komen daar nog eens boven op. OESO raamt deze kosten op 15% van de zorguitgaven. Volgens VWS zijn de totale zorguitgaven in Nederland opgelopten tot ruim 80 miljard euro. Kosten voor de verzekeraars zijn dat 12 miljard euro volgens de OESO en wie durft te twijfelen aan de OESO? VWS levert de data zelf aan!
  12 miljard uitgeven om 7.7 miljoen euro te winnen?
  Wie zijn nu de gekke henkies in Europa?
  Andre Rouvoet op sociale media: “Zorgverzekeraars hebben zorgplicht dus kopen zij goede zorg in voor hun verzekerden”!
  Brutalen hebben de halve wereld en ZN/ZN-leden lopen fluitend naar de bank.
  Laat E Schippers nu maar eens een daad stellen die zij tussen de regels verkondigde: “dan kan de Overheid het beter zelf doen!”
  Prima. Met OESO als adviseur.

 7. Het is een hypocriet verhaal. Zelf ( 1970-2011 ) werkzaam geweest in de Zorg . Toen ik in 1970 in de Zorg ging werken , was het al een feit. Het was ;” ons kent ons ” ; het heeft in die tijd geen Miljarden gekost , maar de kosten waren/bleven hoog. Maar wat nu aan de orde is , is gigantisch. We hebben het over 70 Miljard Euro s wat de Zorg kost. Waar heeft de Tweede Kamer het over , over ” Tanks die verkocht worden aan Indonesie, 200 Miljoen levert het op, of schroot ? “, maar de Werkloosheid en de Crisis hoor ik weinig tot niets over . Politici moeten zich als eerste druk maken over werkgelegenheid & economie , want daar kunnen we van leven ! Kan de 2e Kamer de Werkgelegenheid op de Rails zetten ? Graag een Politiek Antwoord !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.