Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraars stimuleren palliatieve zorg in ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars dringen aan op de vorming van palliatieve teams en stellen hun inkoopvoorwaarden daar op in. Het bespaart kosten en is beter voor de patiënt, zegt zorgverzekeraar Achmea.

Van 22 ziekenhuizen is bekend dat zij inmiddels zo’n team in huis hebben. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS.

Kostenbesparing

Bij de oprichting van een team voor palliatieve zorg spelen ook kosten een rol. Mariska Koster, senior medisch adviseur Achmea: ‘Het laatste levensjaar van mensen die al aan of meer chronische ziekten hebben, is een heel duur levensjaar. Dat zou helemaal niet zo erg zijn als die behandelingen echt wat zouden toevoegen. Uit onze gegevens blijkt echter dat dit voor een groot deel niet het geval is. Dus daar is palliatieve zorg uitstekend geschikt voor.’

Palliatieve zorgteams

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen richten een speciaal team op voor de zorg in de laatste levensfase van patiënten. In deze zogenoemde ‘palliatieve zorgteams’ spreken zorgverleners vroegtijdig met patiënt en familie over moeilijke beslissingen en wensen rondom het levenseinde. Op dit moment hebben 22 ziekenhuizen een palliatief zorgteam, nog eens 21 ziekenhuizen hebben hiervoor plannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland en Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, waar 57 van de 92 ziekenhuizen aan meewerkten.

3 REACTIES

  1. ‘Bij de oprichting van een team voor palliatieve zorg spelen ook kosten een rol’ is een verkeerde formulering. Kosten zijn de belangrijkste overweging voor de zorgverzekeraars, die al miljardenwinsten maken over de rug van de Nederlandse bevolking. Hoe lang duurt het nog voor de politiek de macht van de zorgverzekeraars terugdringt?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.