Zorgverzekeraars verdeeld over hoofdlijnenakkoord

De grote zorgverzekeraars verschillen van mening over de houdbaarheid van het groeipercentage in het hoofdlijnenakkoord. Achmea en VGZ gaan nu al gemiddeld onder de twee procent zitten. Voor CZ en Menzis zijn de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord heilig.
Zorgverzekeraars verdeeld over hoofdlijnenakkoord
Foto: Foto: Lex van Lieshout

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt dat de partners die het akkoord ondertekenden hun afspraken moeten nakomen.

Niet haalbaar

Achmea liet al eerder in het FD weten, via een woordvoerder, dat een jaarlijkse groei van de ziekenhuisbudgetten van 2,5 procent niet haalbaar is. Achmea overweegt daarom het groeipercentage gelijk te trekken met de economische groei. De zorgverzekeraar sluit nu meerjarige contracten af voor minder groei. Achmea verwacht dat ziekenhuizen door slimmer te werken een deel van de groei zelf financieren. VGZ heeft vorig jaar al scherp ingekocht. ‘We hanteren geen vast percentage, omdat we denken dat er meer manieren

1
11

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.