Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraars vorderen 449 miljoen euro terug

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars hebben in 2014 449 miljoen euro aan verkeerde declaraties teruggevorderd bij zorgaanbieders. Het bedrag aan bewezen zorgfraude is in een jaar verdubbeld tot 18,7 miljoen euro.
Zorgverzekeraars vorderen 449 miljoen euro terug
Foto: ANP

Zorgverzekeraars controleren de rechtmatigheid van gedeclareerde zorg in de Zorgverzekeringswet. Daar werd in 2014 37,7 miljard euro aan uitgegeven. Zorgverzekeraars controleren ingediende facturen steeds intensiever. Ze kijken of de zorg ook echt is geleverd en of die passend was bij de zorgvraag. Achteraf is gebleken dat er voor 449 miljoen euro foutief is gedeclareerd. Veruit het grootste deel bestaat uit medisch-specialistische zorg (81 procent). Dat heeft waarschijnlijk te maken met het zelfonderzoek van de ziekenhuizen naar de omzet in de jaren 2012 en 2013 dat 335 miljoen euro. In december 2014 bleek dat in die jaren voor 300 miljoen euro verkeerd is gedeclareerd. Zorgverzekeraars hebben dat direct teruggevorderd.

Fraude

In 2014 hebben zorgverzekeraars 1857 fraudesignalen onderzocht. Nader onderzoek wees uit dat het in de helft van de gevallen om een administratieve fout bleek te gaan. Bij 36 procent van de signalen is de fraude aangetoond. Daarmee is een bedrag gemoeid van 18,7 miljoen euro. Dat is twee keer zo veel als in 2013. Het gemiddelde bedrag per fraude bedraagt 76.716 euro. Dat was een jaar eerder nog maar 36.828 euro. Het waren vooral zorgaanbieders die fraudeerden (83 procent). Verzekerden waren goed voor 12 procent. De fraude werd vooral gepleegd met pgb’s, vooral door zorgaanbieders, en in de ggz. In 14 procent bleek het vermoeden van fraude niet te bewijzen.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. De ingewikkelde regelgeving en de achteraf ‘duiding’ door de NZA van dubieuze regels zorgt er voor dat zorginstellingen steeds vaker geconfronteerd worden met terugvorderingen op uitgevoerde behandelingen en meerkosten door de bureacratie door herstel van punt en komma fouten.
    Extra winst voor de schadeverzekeraar en terug naar het motto ‘eerst regels, dan mensen’! 

  2. Lees alle reacties
  3. Nog geen 0,05% fraude is natuurlijk veel te laag. Hoe meer wet- en regelgeving hoe meer fraude. Als de fraude zo’n 100 keer meer zou zijn (5%), dan zou dat geloofwaardiger zijn en bovendien niet zo’n groot probleem.
    Natuurlijk wordt het PGB weer genoemd. In de tegenhanger ‘Zorg in Natura’ is de fraude natuurlijk vele malen groter (alleen al vanwege de veel grotere bedragen die er in omgaan), maar veel moeilijker aantoonbaar.
    Ik denk dat er veel meer zorggeld verloren gaat aan ingewikkelde en inefficiente bureaucratie vanwege allerlei controle-systemen om de geldstromen te beheersen en fraude te voorkomen.
    Willen we ons spaarzame zorggeld zo efficient mogelijk besteden? Dan moet de complexiteit van ons zorgsysteem bestreden worden. Laat fraudebestrijding dan maar even zitten als je toch maar een verwaarloosbare 0,05% weet aan te tonen. 

  4. 18 miljoen fraude op hoeveel miljard omzet? Volgens mij gaan er meer bonnetjes fout bij de ministeries die al die ingewikkelde constructen verzinnen. Beste zorgvsie, het zou goed zijn e.e.a. in percentages uit de zetten tegen de omzetten die het betreft, alsmede de kosten die gemaakt zijn om deze fraude op te sporen. Er zou dan wel eens een heel raar beeld kunnen ontstaan….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.