Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, augustus 2015

Eindredacteur
Gemeenten hadden de handen vol aan de continuïteit van zorg, blijkt uit de focus Transitie in het augustusnummer van Zorgvisie. Nu nog vernieuwen, al moet er ook bezuinigd worden. Verder onder meer het interview over de internationale ambities van ParkinsonNet, waarom leren van fouten niet lukt in ziekenhuizen, hoe krijgen we medische app's die werken en hoe halen we relevante informatie uit business intelligence.
Zorgvisie magazine

ParkinsonNet exporteert innovaties

Paramedici doen bij ParkinsonNet kennis op waarmee ze betere patiëntenzorg leveren. Nu het Amerikaanse Kaiser Permanente het initiatief omarmt, ligt de wereld open.

Openheid ligt moeilijk

Artsen verklaren zich voorstander van openheid over fouten en een kritische houding naar elkaar. Maar de vrees voor de gevolgen zit diep.

Data benutten

Ziekenhuizen verzamelen een schat aan gegevens. Business intelligence biedt kansen om de kwaliteit, zorgprocessen en medisch handelen te optimaliseren. NB: In de tabel bij dit artikel is een vraagteken blijven staan bij de actor Facility managers. Een juistere functieaanduiding is Logistiek manager of manager bedrijfsbureau (zie tabel hieronder).

Een app uit duizenden

Besteed bij de ontwikkeling van een medische app aandacht aan privacy en beveiliging, CE-markering en klinische relevantie. Dat adviseren drie experts. Bekijk ook de extra informatie bij dit artikel.

Een veilige haven

Ziekenhuis Amstelland biedt zorg volgens de joodse wetten en riten. Veel patiënten op deze unieke

FOCUS TRANSITIE

Tweede transitiefase

Gemeenten waren druk met de continuïteit van zorg. Wethouder Mariëtte van Leeuwen: ‘Nu begint het echte hervormen’.

Bezuinigen of vernieuwen

Hoe goed gemeenten de transitie uitvoeren, is nog niet duidelijk. Her en der rinkelen alarmbellen.

Oude IJsselstreek innoveert

In de Gelderse gemeente transformeert een enthousiast projectteam de zorg met het oog op de Wmo, Jeugd- en Participatiewet.

Inzet op zelfredzaamheid

Wijkverpleegkundigen spelen een centrale rol in de thuiszorg. Verzekeraars willen kwaliteit belonen.

 

Tabel pagina 21 artikel Doe meer met BI

Actor Huidig Groeimogelijkheden
RvB/RvT Sturen op extern opgelegde indicatoren en financiële indicatoren Sturen op strategie-ondersteunende kwaliteitsindicatoren
Medisch specialisten Registratie van alle informatie rond de behandeling van patiënten in hun EPD Aanvullende informatie m.b.t. kwaliteit en workflow in het EPD vanuit het BI-systeem, óf toegang tot het BI-systeem
Medisch wetenschappelijke onderzoekers Evidence based medicine: onderzoek op beperkte populatie Data mining/medical intelligence:

Vanuit bestaande registratie in het EPD de onderzoekspopulatie samenstellen, en daarmee gegevens hergebruiken. Ontsluiting van patiëntgegevens vanuit diverse (externe) databronnen

Zorgmanagers Historisch inzicht per organisatieonderdeel, vanuit finance & control-perspectief Integraal overzicht van capaciteit, finance & control en kwaliteit
Logisitiek managers/managers bedrijfsbureau Inzicht in historische bezetting bedden en OK Inzicht in bezetting van bedden/personeel/materiaal en onderlinge afhankelijkheden (historisch, actueel, forecast)
Afdeling Finance & Control Interne financiële rapportages. Power user/grootste klant voor BI, vanuit financiële focus Koppeling financiële en niet-financiële data. Continuous audit
Afdeling Kwaliteitsbeheer Heeft eigen informatievoorziening, los van F&C-gerichte BI Power-user/grootste klant naast F&C voor BI. Kwaliteitsinformatie kan daardoor snel en transparant geleverd worden.
Datamanager Geen expliciete rol. Ligt nu bij de BI/IM/IT-afdeling voor de hele organisatie Per organisatieonderdeel een verantwoordelijke voor de datavoorziening

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.