Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgvisie magazine, december 2014

Eindredacteur
Sensire kreeg het de laatste jaren zwaar te verduren maar bestuurder Maarten van Rixtel deinst niet terug voor de uitdaging: 'Wij kunnen en moeten nu als zorgaanbieders een heel nieuw zorgsysteem vormen.' Praktijkvariatiespecialist Al Mulley onderscheidt goede en slechte praktijkvariatie. In de focus toezicht belicht Zorgvisie onder meer de toekomst van de NZa.
Zorgvisie magazine
Foto: Cover: Mieke Meesen

Coverartikel – Meehelpen aan eigen regie

Bestuurder Maarten van Rixtel van Sensire zet met zijn callcenter een compleet nieuwe infrastructuur in de zorg neer.

Creatief denken bij leegstand

Het is het horrorscenario voor veel zorginstellingen: panden die niemand wil betrekken. Buiten de kaders denken kan prima oplossingen opleveren.

Regelarme zorg

De Groningse organisatie De Hoven is gestart met zorg zonder regels. Daarvoor heeft ze een methode bedacht waarin de vraag achter de vraag leidend is.

Op de bres voor de patiënt

In de aanloop naar het Zorgvisie-congres over gepaste zorg een interview met Al Mulley, director van Dartmouth Center. Hij maakt zich sterk om slechte praktijkvariatie uit te bannen. ‘Bij goede praktijkvariatie respecteert de arts de wens van zijn patiënt.’

Flexibel bouwen

Ziekenhuisbestuurders kunnen door kennis met elkaar te delen tot evidence based design van hun nieuwbouw komen. Daarmee voegen ze waarde toe aan de organisatie.

FOCUS GOVERNANCE

De plaats van de NZa

De NZa heeft twee petten op: die van regelgever en die van toezichthouder. En het toezicht faalt. Tijd om een pet te verhangen?

Het nieuwe toezicht

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie houden ouders en zorgprofessionals toezicht. De umc’s willen nu aanschuiven in de coöperatie.

Uit de coulissen

Om de rol van toezichthouder goed te kunnen blijven spelen, zal hij zelf op zoek moeten naar de informatie die hij nodig heeft.

Abonnement op Zorgvisie magazine?

Bekijk de mogelijkheden

1 REACTIE

  1. Een nieuwe vorm van toezicht houden gebeurd door de Toezichthouder Zorg. De Toezichthouder Zorg is auditor noch inspecteur en bevindt zich in het gebied tussen inspectie, bestuurder, zorgprofessional, cliënt en raad van toezicht. Het is een compleet nieuwe functie, in Nederland uitgeoefend door Gert Siemons en Justa Bos. Ze hebben beiden een achtergrond bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Sinds 2011 hebben ze bij tien verschillende zorgaanbieders ervaring opgedaan als Toezichthouder Zorg. Op basis van hun bevindingen schreven ze dit artikel, samen met ervaren interim-bestuurder Jeroen Collette. De inspectie reageert in een kader in het artikel. Je kunt het artikel lezen in Boardroom Zorg van december 2014 of bij mij opvragen: info@boszorgtoezicht.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.