Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, januari 2011

Mark van Dorresteijn
De concentratie van de topreferente zorg is het coververhaal. De academische ziekenhuizen staan onder druk om die zorg te verdelen. Dat blijkt nog behoorlijk lastig. Verder een interview met oud-VWS-minister Ab Klink. In de focus zorginkoop drie verhalen over de toenemende sturing van zorgverzekeraars op kwaliteit.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

‘Er is geen alternatief’

De voormalige minister van VWS, Ab Klink, verwacht dat de invoering van de DOT-structuur en de prestatiebekostiging veel van de politiek en het zorgveld zullen vragen, maar er is geen keuze. Desalniettemin, zo voorspelt Klink, “is het de moeite meer dan waard”.

Concentratie ziekenhuiszorg

Noodzakelijk kwaad

Of het nu uit een oogpunt van kwaliteit of kosten is, academische ziekenhuizen moeten de topreferente zorg verdelen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, blijkt bij de concentratie van kinderoncologie.

Gehandicaptenzorg

Decentralisatie is glibberig pad

Mensen met een beperking lijken de dupe te worden van een veelheid aan bezuinigingen en de overheveling van delen zorg naar de Wmo waardoor het beleid verder versnipperd wordt. Zorginstellingen zijn aan zet om de regie te nemen.

Focus zorginkoop

Drie verhalen over zorginkoop. Met een goed inkoop- en verkoopproces verbetert de zorg voor de patiënt. Daarbij worden de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg geborgd.

• Het Slotervaartziekenhuis daagde zorgverzekeraar CZ voor de rechter na de publicatie van een ranglijst voor borstkankerzorg

• Ook AWBZ-zorg kunnen verzekeraars selectief inkopen met gezondheidswaarde als uitgangspunt

• Aanbevelingen voor de zorgaanbieder die goed voorbereid wil aanschuiven bij de onderhandelingen met de zorgverzekeraar over de care

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.