Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, juli 2009

Redactie Zorgvisie
In het julinummer van Zorgvisie: de lessen van professor Michael Porter. Verder een interview met inspecteur-generaal Gerrit van de Wal van de IGZ, maar ook een reportage over zorgverlening op een vakantiepark.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

‘Kwaliteit is geen zaak van de professionals’

Zorgbestuurders hebben meer aandacht voor gebouwen, personeel en geldzaken dan voor waar het uiteindelijk om gaat: kwaliteit van zorg. Ze moeten hier veel meer op sturen, vindt inspecteur-generaal Gerrit van de Wal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “Bestuurders moeten organiseren dat ze de resultaten krijgen van visitaties van specialisten”.

Lessen van de Amerikaanse professor

Michael Porter was op uitnodiging van Nyenrode in Nederland om een nieuw instituut van de BUsiness University te openen. De Harvard-professor doceerde bevlogen zijn visie op de zor: ‘We need to blow up the old silo’.

Presentatie Michael Porter

Financiering Ketenzorg Dementie

Het programma Ketenzorg Dementie gaat na een experiment in zestien regio’s landelijk verder. Er is veel belangstelling, maar de structurele bekostiging ontbreekt nog.

Zorg-bv’s

De politiek maakt zich zorgen dat collectieve middelen weglekken uit de zorg via vastgoed-bv’s. En die andere zorg-bv’s dan? Is er eigenlijk wel iets te vrezen?

Zorgvakantie in eigen land

Recreatiebedrijf Roompot Vakanties werkt samen met zorgaanbieders aan een landelijk netwerk van bungalowparken waar ook zorgbehoevenden terechtkunnen. Voor nierdialyse bijvoorbeeld. En de plannen gaan nog veel verder.

Penningmeester wordt toezichthouder

Het College sanering zorgisntellingen stond op de nominatie om te worden opgeheven, maar is uit de as herrezen. Waarschijnlijk krijgt het college er een taak bij: toezichthouders op noodlijdende instellingen.

In de rubriek Kwesties wordt de vraag gesteld of onveilig werken bestraft moet worden, naar aanleiding van het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving’.

In de rubriek Kunst bezoekt Zorgvisie het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leewenhoek ziekenhuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.