Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine nr. 8, 2018

Het augustusnummer van Zorgvisie magazine is verschenen. Op het cover Sophia de Rooij. Zij wil met het project Hospital@Home ziekenhuiszorg aan huis leveren. De Focus gaat deze maand over preventie.
Cover Zvm08 2018 660

Sophia de Rooij wil met Hospital@Home het ziekenhuis bij ouderen thuis brengen. In het coverartikel vertelt zij over het initiatief dat over de schotten heen werkt. De Focus is gewijd aan preventie. Aan de tafels ‘Alcohol’, ‘Roken’ en ‘Overgewicht’ krijgt het Nationaal Preventieakkoord vorm. En een artikel over Verpleeg Thuis, een innovatief concept van Vierstroom.

INHOUD

De patiënt écht centraal

Hospital@Home levert ziekenhuiszorg aan huis. De organisatie werkt over de schotten van ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en wijkverpleging heen. Initiatiefnemer is Sophia de Rooij: ‘Het Nederlandse systeem is overgeregeld.’

Verpleeghuiszorg thuis

Vijftig Vierstroom-medewerkers, verdeeld over vier teams, bieden zo’n tachtig cliënten een totaalpakket aan zorg en welzijn thuis. De VGZ pilot is geslaagd. ‘Ze hebben het gevoel dat ze eindelijk weer hun ding kunnen doen’

Zoektocht naar kwaliteit

Over het nieuwe kwaliteitsdenken schreef (ex-hoogleraar) Andries Baart een boek. Kwaliteitsraad-voorzitter Jan Kremer geeft ook zijn visie op het onderwerp in dit dubbelinterview.

Netwerk in uitvoering

Vier Zuid-Hollandse zorgorganisaties geven vorm aan de eis van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg om een ‘lerend netwerk’ te vormen. Al doende ontdekken ze vele voordelen.

Verloren strijd

In het hoger beroep van Zilveren Kruis tegen Stichting Zorgrecht delven de ongecontracteerde zorgaanbieders alsnog het onderspit. Ook de minister staat achter de verzekeraar.


Ook Zorgvisie magazine lezen? Neem een abonnement


FOCUS PREVENTIE

Aan drie thematafels krijgt het Nationaal Preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis gestalte: alcohol, roken en overgewicht. De toon is gezet: van serieus tot ronduit fel.

Niet normaal

Alcoholconsumptie is niet zo onschuldig als de verkleinwoorden in ons taalgebruik suggereren. ‘Wijntjes en biertjes’ moeten uitzonderlijk worden.

Buiten bereik

Van de dodelijke sigaret afkicken is zo lastig dat we het pakje voor jongeren onbereikbaar moeten maken.

Aanpak op alle fronten

Overgewicht ontstaat niet alleen door de samenstelling van voeding en voedingspatroon, maar ook door gebrek aan beweging én slaap.


Heeft u een professioneel abonnement? Klik hier om het magazine digitaal te lezen.


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.