Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, oktober 2010

Eindredacteur
In het oktobernummer van Zorgvisie is de focus Ondernemen, met onder meer een analyse van de top-100, het jaarlijkse overzicht van de grootste zorginstellingen door PricewaterhouseCoopers. Freek Korver van de MCA Gemini Groep beziet met zorg hoe de externe druk op ziekenhuisbestuurders toeneemt. Ook artikelen over hoe de medische zorg voor ouderen en de multidisciplinaire zorg voor jonge mensen met meerdere aandoeningen beter kan.
Zorgvisie magazine

Cover: Jeroen Murré

Interview Freek Korver, scheidend vice-voorzitter van de MCA Gemini Groep en voorzitter van de Geneeskundige Vereniging

‘Dilemma’s nemen toe’


Korver ziet dat economische en zorginhoudelijke argumenten steeds vaker botsen met de toenemende druk van zorgverzekeraars en patiënten. Ziekenhuisbestuurders komen daardoor klem te zitten.

Samen zorgen voor ouderen

Een stevig vangnet


Huisartsen kunnen het beste zorgen voor kwetsbare ouderen die thuis wonen. Maar om hen echt goed te kunnen begeleiden, hebben die de hulp nodig van specialisten ouderengeneeskunde. Het wordt tijd dat de artsen elkaar vinden.

Aanpak multidisciplinaire problematiek

‘Ieder doet zijn eigen ding’


Het trieste levenseinde van David Isarin trok in maart van dit jaar veel aandacht. In dit artikel breiden behandelaren en inspectie de aandacht uit naar het belang van onderling en op de patiënt afgestemde behandelingen voor alle kinderen met complexe problematiek.

De toekomst van de SEH

Concentratie is onvermijdelijk


Het aantal spoedeisende hulpposten moet met veertig omlaag. Van de acht Amsterdamse ziekenhuizen met een SEH kunnen nog maar maximaal vier de deuren open houden, stelt zorgverzekeraar Agis. Zelfs één academisch ziekenhuis voor de echte traumazorg zou volstaan, volgens de marktleider in Amsterdam.

Focus ondernemen

Drie verhalen over goed ondernemerschap. Uit het jaarlijkse overzicht van de honderd grootste zorginstellingen blijkt dat schaalvergroting nog steeds voordelen biedt. Want een sterke marktpositie is van levensbelang.

  • Top-100 grootste zorgaanbieders in 2009
  • Een zorghotel runnen is hard werken
  • Banken stellen harde eisen voor ze geld uitlenen.

Samenwerking en concentratie weer op de agenda van bestuurders van kleinere ziekenhuizen.

Het artikel kunt u hieronder downloaden.

Samenwerking en concentratie op agenda kleine ziekenhuizen (PDF)

Auteur: Marjolein Berends; consultant bij Boer & Croon Corporate Strategy en gespecialiseerd in vraagstukken op het geboed van sourcing en samenwerking.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.