Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, special trends & strategie 2011

Eindredacteur
Samenwerking en de inzet van ICT. Dat zijn de ingrediënten voor toekomstig succes in de zorgsector. Daarover zijn alle deskundigen het eens. In deze speciale eindejaarsuitgave verbindt Zorgvisie de praktijk met de wetenschap. Bestuurders leggen uit hoe zij omgaan met samenwerkingsvormen. Strategen geven aan wat zij zien als de grootste uitdagingen. De wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen schetsen de prioriteiten. En in een verdiepingskatern leggen deskundigen van de Erasmus Universiteit uit welke samenwerkingsvormen geschikt zijn voor een zorgorganisatie en waarom.
Zorgvisie magazine

Interviews Wouter Bos, Ab Klink en Martin van Rijn

In een drieluik laten deze bekende strategen hun licht schijnen op de grote ontwikkelingen in de zorg.

Meer risico’s voor verzekeraars

Het zijn onzekere tijden voor zorgverzekeraars. Het kabinet geeft hun meer financiële risico’s, terwijl Europa de solvabiliteitseisen aanscherpt.

Zeeuwse zorg vecht voor zijn bestaan

Overleven is de eerste zorg van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, dat in 2010 ontstond uit de fusie van de Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren. En dat valt niet mee.

Wijsheid van overzee

Al tien jaar is Frits Verschoor lid van een intervisiegroep van directeuren van internationale bedrijven die allemaal Harvard hebben gedaan. Wat kunnen Nederlandse zorgbestuurders van hen leren?

Amsterdam tackelt vergrijzing

In Amsterdam worden de kaarten in de ouderenzorg opnieuw worden geschud.

Politieke beschouwingen

De problemen die de gezondheidszorg te wachten staan zijn bekend. Maar wat gaan we eraan doen? Een rondje langs de wetenschappelijke instituten van het CDA, de PvdA en de VVD.

Onterechte angst voor ict

Voor de patiëntveiligheid is het van groot belang de risico’s te kennen, de infrastructuur goed op orde te hebben en continuïteit van zorg te garanderen als de ICT uitvalt.

De ongekende mogelijkheden van genen

DNA-analyses zullen net zo eenvoudig worden als het huidige onderzoek van de bloedwaarden. De gezondheidszorg zal daardoor ingrijpend veranderen.

In de rij voor schaars geld

Zorginstellingen zijn volledig afhankelijk van een groepje banken dat door de kredietcrisis veel kritischer is geworden.

Lessen voor leiders

Leiderschapgoeroe Erik van de Loo schrijft in zijn column over inspiratie

DOSSIER CONCENTRATIE

 • Samen of zelfstandig?

  Wetenschappers van het opleidingsprogramma Erasmus CMDz kijken naar concentratie als overlevingsstategie in het veranderende zorgveld.
 • A12-combinatie

  De vier ziekenhuizen in Den Haag, Zoetermeer en Gouda die samenwerken in de zogeheten Coöperatie zijn niet vergelijkbaar en beconcurreren elkaar niet.
 • Coöperatief ondernemerschap

  Het oude coöperatieve model biedt veel aanknopingspunten voor herstructurering van de zorg.
 • Vergaande samenwerking

  Zorgaanbieders zullen zelf het spel moeten leren spelen volgens de regels van de Mededingingswet.
 • Normen voor goede schaal

  Het ministerie van VWS streeft naar een ‘optimale schaalgrootte’ van instellingen. Maar wat geeft daarbij de doorslag: zorginhoud, efficiëntie of de menselijke maat?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.