Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie tech 02 is verschenen

De nieuwste editie van Zorgvisie tech magazine is verschenen. In dit nummer is onder meer aandacht voor virtual reality in de zorg; de lijst van toepassingen ervan lijkt eindeloos. Verder: een interview met KPMG-adviseur Hylke Kingma, een artikel over gebruik van data voor betere hartzorg en een artikel over het gebrek aan deugdelijk wetenschappelijk onderzoek naar sociale zorgtechnologieën.
2021 Zorgvisie Tech 02 660 440 2
Heeft u een Zorgvisie compleet-abonnement?
Lees hier de magazineartikelen online >>

INHOUD ZORGVISIE TECH MAGAZINE NR. 2 VAN 2021

COVERVERHAAL DEEL 1
Virtueel wordt de realiteit
Virtual reality rukt op: van ziekenhuis tot verpleeghuis, van ggz-instelling tot revalidatiekliniek en naar mensen thuis.

COVERVERHAAL DEEL 2
Zo kan een cliënt met angststoornissen toch weer naar Star Wars
Een behandeling met virtual reality verbetert het dagelijks leven van mensen met angst- en stemmingsstoornissen in hoge mate. Patiënten die al meer dan tien jaar in therapie zijn, knappen in acht weken tijd aanzienlijk op. Waarom wordt die behandeling dan niet afdoende vergoed?

INTERVIEW
‘We moeten toe naar meer regionale samenwerking’
Hylke Kingma is als KPMG-adviseur nauw betrokken bij een aantal belangrijke projecten op het gebied van zorg-ict. ‘We zouden soms wat meer regie moeten aanvaarden. Dat zou het proces enorm kunnen versnellen. Zowel in samenwerking als in gegevensuitwisseling.’

Nog geen abonnee? Kies uw abonnement >>

ONDERZOEK
Investeren in sociale zorgtechnologie is een gok

Er is vrijwel geen deugdelijk wetenschappelijk onderzoek naar de werking van nieuwe technologieën die mensen met dementie kunnen helpen sociaal actief te blijven. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VUmc. ‘Als zorgorganisaties ermee aan de slag gaan zonder dat ze weten of het iets uithaalt, kunnen ze een hoop geld verkwisten’, zegt Rose-Marie Dröes, die het onderzoek begeleidde. Ze denkt dat het probleem veel breder speelt.

DATA
Zo krijg je de optimale zorg voor een hartpatiënt
Er zijn een miljoen hartpatiënten in Nederland, dus er worden zeer veel gegevens vastgelegd. Als je die data weet te ontsluiten, kun je gerichte onderzoeksvragen stellen en beter onderzoek uitvoeren. Dat is de gedachte achter een plan van onderzoeker Dennis van Veghel en cardioloog Folkert Asselbergs.

BEST PRACTICE
In West-Brabant nooit meer op de verkeerde ggz-wachtlijst
De verwijzing van de huisarts naar de ggz verloopt vaak verre van ideaal. Hoe krijgt de patiënt snel en de juiste hulp? In West-Brabant vonden ze een oplossing met behulp van de ICT en binnen het normale huisartsenbudget.

APP
Traumachirurgen: liever zelf app ontwikkelen dan afhankelijk zijn van techbedrijf
De e-health-commissie van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgen is bezig een landelijk systeem te ontwikkelen om patiënten op afstand te begeleiden. In plaats van hun lot in handen van een techbedrijf te leggen, zoeken ze alternatieve routes naar ontwikkeling en implementatie. Ze boeken vooruitgang, maar hebben ook nog een lange weg te gaan.


OPINIE
Weinig moeite, veel effect
Samenwerking en informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen staat bij iedere bestuurder hoog op de agenda, maar voor samenwerking op het niveau van IT-infrastructuur is weinig aandacht. Terwijl samenwerking hier relatief eenvoudig te realiseren is en veel oplevert, zo schrijft Jacco Boon, algemeen directeur van adviesbureau CINX.


COLUMNS

Creatieve destructie is nodig voor transformatie
We hebben een van de allerbeste zorgstelsels ter wereld, maar die is nu niet gereed voor de toekomst. Dat schrijft Jan Christiaan Huijsman in zijn column. ‘Tot nu toe blijft het overgrote deel van ‘transformaties’ helaas beperkt tot pilots en initiatieven bij een aantal vakgroepen.’ 

Maak iedereen digibeter
Eddy van de Werken verbaast zich erover dat er nog steeds digibeten werken in de zorg. Hij bepleit daarom dat op scholen voor zorgonderwijs ict een serieuze plaats dient te krijgen.

Lezers met een Zorgvisie compleet-abonnement kunnen de magazineartikelen online lezen >>
Bekijk de verschillende abonnementen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.