Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgvisie top-100: Erasmus MC grootste zorginstelling

Eindredacteur
Erasmus Medisch Centrum staat bovenaan in de top-100 grootste zorginstellingen die vandaag in het oktobernummer van Zorgvisie magazine wordt gepubliceerd. Het Rotterdamse umc is van plaats gewisseld met het gemengde concern Espria. De andere academisch medische centra staan ook weer boven in de ranglijst.
Zorgvisie top-100: Erasmus MC grootste zorginstelling

Het overzicht van de honderd grootste zorginstellingen in Zorgvisie magazine wordt jaarlijks samengesteld door PricewaterhouseCoopers. Behalve de umc’s blijven gehandicaptenorganisatie ’s Heerenloo Zorggroep en ggz-instelling Parnassia

Bavo Groep hoog op de ranglijst staan.

De complete top-100 staat in Zorgvisie magazine

Meer tabellen rond de top-100 en de top-5 per deelsector

Kleine fusiegolf

Uit de analyse van de top-100 grootste zorginstellingen in Zorgvisie magazine blijkt dat toenemende kwaliteitseisen, krapte op de arbeidsmarkt en druk vanuit patiënten en verzekeraars zorginstellingen tot een kleine fusiegolf dwingen. Veel instellingen proberen samen te werken. Schaalvergroting biedt nog steeds voordelen bij het innemen van een positie tegenover leveranciers en zorgverzekeraars en bij het versterken van de rol van aantrekkelijke werkgever.

Nieuwe combinaties

Voorbeelden van nieuwe zorgondernemingen zijn Zorggroep Leveste Middenveld en Careyn Zuwe Aveant. De Zorggroep is op 1 januari van dit jaar ontstaan uit een combinatie van het Scheper Ziekenhuis, Leveste care, Ziekenhuis Bethesda en Zorgpalet. Het is de grootste werkgever van de provincie Drenthe. Careyn Zuwe Aveant is op 1 juli van dit jaar ontstaan en is actief op het gebied van thuiszorg en ouderenzorg in Utrecht en Zuid-Holland.

Geleidelijk samengaan

Fusietrajecten duren lang. Zorginstellingen nemen de tijd om elkaar beter te leren kennen. Ze kiezen eerder voor een geleidelijk samengaan van besturen dan voor een snelle algehele juridische integratie. Of ze gaan voor een losser samenwerkingsverband, zoals Santeon dat in maart jongstleden is gepresenteerd. In Santeon werken zes topklinische ziekenhuizen samen. Zij willen als collectief optreden richting verzekeraars en patiëntenverenigingen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

De top-5 per deelsector en meer tabellen rond de top-100

Samenwerking Dimence en Carint Reggelandgroep

Limburgse ziekenhuizen werken samen

UMC’s gaan samenwerken bij inkoop

1 REACTIE

  1. Heel prettig om te lezen dat werkemers liever voor grotere instellingen werken, dat grotere instellingen betere kwaliteit leveren en dat grotere instellingen beter worden gewaardeerd door patiënten. Zelf probeer ik mijn RvT altijd te overtuigen van deze relaties, dus dit onderzoek is erg nuttig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.