Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgvisite.nl moet thuisgevoel vergroten in care

Mark van Dorresteijn
Vereniging Het Zonnehuis heeft samen met zorgexperts Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg de website Zorgvisite.nl gelanceerd. De website is een online platform waar recensies worden geplaatst van afgelegde ‘visites’ aan verzorg- en verpleeghuizen in het hele land. De lancering vond plaats tijdens de viering van het 90-jarige bestaan van Het Zonnehuis, gistermiddag in Amsterdam.
Zorgvisite.nl moet thuisgevoel vergroten in care

De visites worden afgelegd door Willemse en Van den Klinkenberg. Zij bezoeken verzorgingshuizen en plaatsen een beschrijving van de visite op de website. Zo ontstaat er volgens Willemse een plek met recensies, praktische tips en informatie om het thuisgevoel van bewoners te vergroten. De lezer wordt op de website zelf ook uitgenodigd om tips en ervaringen te delen.

Thuisvoelen

Om een goede score te krijgen moeten verpleeghuizen ervoor zorgen dat de bewoners zich thuisvoelen. Willemse: “Het gaat puur om de ‘thuisigheid’. Bewoners moeten zich er zo veel mogelijk thuis kunnen voelen. Dat geldt ook voor de familie en naasten. Tineke en ik hebben samen ontzettend veel gezien. Bijvoorbeeld dat bewoners niet naar buiten kunnen, dat de waskarren in de middag nog in de centrale hal van een verpleeghuis of op de gang van een kleinschalige woonvorm staan. Dat geeft geen thuisgevoel.”

Visites

De visites worden elke twee weken afgelegd door Willemse en Van den Klinkenberg. “Er zijn circa achthonderd instellingen, dus we kunnen voorlopig vooruit. We hopen dat er een vliegwieleffect ontstaat, dat andere huizen geïnspireerd raken om verbeteringen door te voeren. Veel verpleeghuizen hebben dezelfde problemen. We merken dat het vaak geen onwil is er iets aan te doen, maar onwetendheid.” De twee kijken tijdens hun bezoek naar de openbare ruimtes zoals de entree, het restaurant en de gemeenschappelijke ruimte. Deze moet prettig zijn voor de bewoners en een thuisgevoel geven. Ook dragen zij tips aan hoe de ruimtes eventueel beter benut kunnen worden. De boordeling vindt plaats aan de hand van theekopjes. “Maximaal kan een instelling vijf ‘THekopjes’ krijgen, waarbij de T en de He staan voor de eerste letters van onze namen”, aldus Willemse. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

In de papieren nieuwsbrief van Zorgvisie, die aankomende vrijdag 27 mei 2011 verschijnt, staat een volledig interview met Hetti Willemse. Daarin legt zij verder uit over Zorgvisite.nl en geeft zij antwoord op de vraag of ouderen in het verpleeghuis net zo prettig kunnen wonen als thuis.

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.