Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zuyderland verliest 12 miljoen euro in een jaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen heeft vorig jaar een verlies geleden van twaalf miljoen euro. Om het tij te kunnen keren, staat het ziekenhuis tijdelijk in een ‘freeze’-stand.
zuyderland.onthulling nieuw logo.jpeg
Onthulling nieuw logo Zuyderland. - Foto: Zuyderland

Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen.

Ingecalculeerd verlies
Jongen zegt dat een verlies van zes miljoen al was ingecalculeerd. Dat heeft te maken met extra kosten in het tweede jaar van de fusie en verminderde omzet. Het verlies staat over 2016 op 12 miljoen euro, twee procent van de omzet. Nog steeds zijn de kosten die het ziekenhuis maakt iedere maand hoger dan de opbrengsten.

Vacaturestop
Om de verliezen tot staan te brengen, grijpt het ziekenhuis hard in. Vacatures worden tot nader order niet ingevuld, externe- en tijdelijke contracten worden niet verlengd. ‘Tal van maatregelen’ moeten ertoe leiden dat de begroting van 2018 kan sluiten op een positief resultaat van 6 miljoen euro. Zelfs eind dit jaar moet het ziekenhuis al een paar miljoen in de plus kunnen staan, verwacht Jongen.  

Patiëntenzorg
Patiënten zullen geen last hebben van de maatregen, belooft Jongen. De care-organisatie maakt een winst van ruim drie miljoen euro. Thuiszorg, verpleeghuizen, huishoudelijk hulp vallen daarom buiten de maatregelen.

Zuyderland
Zuyderland is ontstaan na de fusie van het Atrium Ziekenhuis in Geleen en Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen. Vlak voor de fusie in 2015 bestond Orbis Medisch en Zorgconcern uit een ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg, revalidatie, thuiszorg en huishoudelijke hulp. Orbis staat bekend om zijn peperdure nieuwbouw waardoor het niet alleen het ‘ziekenhuis van de 21-ste eeuw’ werd maar ook het duurste ziekenhuis van Nederland. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.