Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zwartboek over diefstal in bejaardenzorg

Redacteur KinderopvangTotaal
Hoogleraar psychologie René Diekstra heeft ongeveer 2000 meldingen binnengekregen over diefstal van bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Hij heeft de meldingen gebundeld in een zwartboek en gepresenteerd in het programma Meldpunt van Omroep Max.
Zwartboek over diefstal in bejaardenzorg

Er verdwijnen niet alleen sieraden en geld, maar ook waterkokers. Het zwartboek dat René Diekstra samenstelde, laat zien dat de impact van diefstal in de zorginstelling op ouderen groot is: “Ouderen stoppen hun portemonnee onder hun hoofdkussen. Ze voelen zich niet meer veilig in hun eigen woonomgeving.” Diekstra pleit voor invoering van een gedragscode voor het personeel.

2000 Meldingen

Hoogleraar Diekstra kwam op het idee de meldingen te verzamelen toen een familielid in een verzorgingshuis diverse keren door dezelfde medewerker werd bestolen. De verzorgende pikte in totaal zo’n 9000 euro uit de portemonnee van de bejaarde die aan haar zorg was toevertrouwd. De professor plaatste een verborgen camera en wist de diefstallen vast te leggen. Hij schreef er afgelopen voorjaar een column over in een aantal kranten en werd vervolgens bedolven onder reacties. Hij besloot een meldpunt te openen. Behalve de 2000 meldingen van diefstal, vaak door personeel, verzamelde hij ongeveer 70.000 reacties op zijn oproep, naar eigen zeggen voornamelijk positief.

Aangifte

Diekstra vindt dat zorginstellingen veel alerter op de diefstallen moeten zijn. Hij wil dat er een gedragscode komt voor het personeel. Als er verdenkingen zijn, moet de directie camera’s plaatsen om bewijs te verzamelen. Er moet volgens Diekstra altijd aangifte worden gedaan bij de politie. De politie moet beroving van ouderen hogere prioriteit geven, omdat het om weerloze, afhankelijke mensen gaat.

Koepelorganisatie Actiz onderschrijft een aantal aanbevelingen en hoopt dat het zwartboek instellingen en medewerkers ‘scherp’ houdt. Volgens een woordvoerder gebeurt er al veel om diefstal te voorkomen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

‘Implementeer innovaties sneller in ouderenzorg’

Abvakabo FNV presenteert zwartboek misstanden ouderenzorg

Miljoenen ouderenzorg wachten op bestemming

7 REACTIES

  1. Het betreft niet alleen de ouderen in de zorg die worden geconfronteerd met deze vorm van diefstal, mijn vrouw en ik zijn allebei invalide en aan thuiszorg overgeleverd, nu moet je horen na een bezoek aan onze notaris die wat nieuwe zaken adviseerde voor ons testament o.a. een codicil zijn wij er achter gekomen dat gedurende enkele specifieke maanden bijna voor eur 30.000 aan persoonlijke sieraden van mijn vrouw is verdwenen. Uit het logboek blijkt dat slechts een persoon hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden, andere personen zijn er niet geweest. uitgebreide aangifte leidt bij de politie
    leidt tot niets slechts zedenmisdrijven, geweldsmisdrijven levensdelicten, woninginbraken, overvallen hebben prioriteit vanwege de de beschikbare capaciteit, dien maar een art 12 verzoek in strafvordering zegt het OM en daar kunnen wij het mee doen, de betrokken zorgverleenster heeft zelf ontslag genomen, niemand doet wat. Of mag je van staatssecretaris Fred Teeuwen haar arresteren?? Niemand is veilig meer in dit Nieuwe Nederland. Misdadigers weten precies wat zij kunnen, de vraag is even wanneer komt het volgende slachtoffer ????

  2. Lees alle reacties
  3. goedeavond,ik vindt het treurig en het maakt mij boos als ik zie op de tv hoe hulpbehoefende bejaarden worden bestolen door een bepaalde mensen die mijn inziens daar ook niet mogen werken,heb er misschien een oplossinmg voor zodat zij niet meer ergens anders aan de slag kunnen in het zelfde werk,dat werkt heel simpel vroeger werdt er in de haven veel gestolen enm er zijn toen pasjes ingevoerd eerst zonder en nu met foto en als je betrapt werdt voor het stelen van iets werdt je pasje ingevorderd en geregistreerd zo kon je op geen enkel haven terrein m,eer wewerken voor een aantal jaren,als je nu zo’n pasje invoerd,en dat gebeurd bij een hele hoop bedrijven,en er gebeurdt iets met stelen of zeer slechte behandeling dan ontslaan pasje innemen melding maken en kan niet meer bij een ander verpleeg of bejaardenhuis werken en is dit probleem opgelost.

  4. @Hein, als de inspectie een rapport uitbrengt betekent dat ook voor de inspectie dat daarna de zorg okay is! Dus is het ook zo met die gedragscode. Als je stelt dat personeel niet meer mag stelen, zullen ze gegarandeerd niet meer stelen, maar nemen ze het mee en noemen ze het lenen!

  5. Het is zoals bij Monty5: men wil er vanuit de zorg niet naar kijken. Een familielid was na de 1e nacht al de inhoud van de beurs gebietst en zoveel mensen werkten daar ‘s-nachts niet in de zorg. Reactie van de leiding: ‘Onze mensen doen zoiets niet, het moet iemand van buiten (?) zijn geweest en daar kunnen wij niets aan doen (?). In het verzorgingshuis: ‘mevrouw, u kunt uw tas gerust in de kamer laten staan, u sluit de deur toch af’en ‘zet u het geld maar in uw kluisje, ik bewaar de sleutel wel voor u’. En ‘mag ik eens in uw huis kijken of er nog iets is wat ik en mijn familie kan gebruiken, u woont nu toch hier’ (voordat de eigen woning was opgeheven) en van een bevriend stel hoor ik ook dergelijke verhalen over hun moeder. Ik en onze vrienden horen niet bij de 2000 van Diekstra (ook een klein boefje).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.