Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Blok en Berg ijveren voor populatiebekostiging

Hevel de AWBZ-functie verzorging over naar de zorgverzekeringswet (Zvw) en introduceer ‘populatiebekostiging’. Dat zijn de twee belangrijkste adviezen die ondernemer Jos de Blok van Buurtzorg Nederland en Marc Berg van KPMG Plexus vandaag aan het kabinet doen in het Financieele Dagblad.
De Blok en Berg ijveren voor populatiebekostiging
Foto: Buurtzorg Nederland

De Blok en Berg willen de scheiding die in de thuiszorg bestaat tussen de functies ‘verzorging’, ‘verpleging’ en ‘begeleiding’ helemaal afschaffen. Het duo beargumenteerd dat in de Zvw geen onderscheid bestaat tussen verzorging en verpleging en dat een verpleegkundige dus beide taken kan uitvoeren. Als voorwaarde bij het overhevelen van verzorging naar de verzekeraars, introduceert het duo het concept ‘populatiebekostiging’. Dit werkt als het abonnementstarief van een huisarts. De verzekeraar betaalt een bedrag per verzekerde, afhankelijk van zorgzwaarte en gerealiseerde uitkomsten voor de populatie. Geen betaling per cliënt, uur of minuut, geen indicatiestelling of zorgtoewijzing door anderen dan de direct betrokken zorgverleners en cliënten zelf. Voor dit totaalbedrag kunnen in de visie van De Blok en Berg wijkverplegingteams de benodigde zorg verlenen, ongeacht of het nu onder de classificatie verzorging of verpleging valt. Dit zou een forse besparing op de administratieve lasten opleveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.