Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘170 miljard besparing dankzij toepassing AI’

Bert Bukman
Kunstmatige intelligentie (AI) moet het mogelijk maken om grote bedragen te besparen in de Europese gezondheidszorg. Dit is de conclusie van een onderzoek van adviesbureau PwC.
kunstmatige intelligentie, healthtech
Foto: iStock

PwC onderzocht voor het rapport drie gezondheidsvelden: kinderobesitas, dementie en borstkanker. Met AI valt winst te behalen doordat artsen diagnoses eerder kunnen stellen, behandelingen nauwkeuriger zijn en patiënten worden ondersteund, aldus het adviesbureau.
‘Zo kunnen we in tien jaar tijd 90 miljard euro besparen op de bestrijding van kinderobesitas, 74 miljard euro bij het tegengaan van borstkanker en 8 miljard euro op een belangrijk medisch vraagstuk als dementie. En dan hebben we pas naar drie thema’s gekeken’, zegt chief economist Jan Willem Velthuijsen van PwC, die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Gezond gewicht

De totstandkoming van deze besparingsmogelijkheden zit niet alleen in lagere zorgkosten. ‘De productiviteit van mensen met een gezond gewicht ligt hoger en deze groep kent een relatief laag ziekteverzuim. Dat hebben we ook in de berekening meegenomen.’

Om dit alles tot een succes te maken, moet de overheid wel voorwaarden scheppen voor het verzamelen, opslaan en gebruik van data. Ook moet er worden gekeken naar een compensatiemodel: wie krijgt betaald voor het opbouwen van de databases, en wie mag er dan op welke voorwaarden gebruik van maken? ‘Een overgang van sturen op kosten naar sturen op zorguitkomsten zal hierbij gaan helpen’, aldusVelthuijsen.

Zorgvisie/ANP

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.