Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

In de ruim driehonderd Nederlandse verpleeghuizen zijn in 2005 ruim 20.000 fouten met medicijnen gemaakt. Dat meldde de Volkskrant vrijdag op basis van gegevens die de instellingen vorig jaar hebben verstrekt aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

Verpleeghuispersoneel blijkt zich in 2005 20.000 keer vergist te hebben in de dosis of vergeten zijn medicijnen toe te dienen. De Volkskrant kreeg de gegevens na tussenkomst van de rechter met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Fixatie

Uit de cijfers komt ook naar voren dat in een op de tien verpleeghuizen bewoners letsel oplopen doordat ze worden vastgebonden. Ze krijgen bijvoorbeeld blauwe plekken, striemen of schaafwonden doordat ze met een band om hun middel op een stoel of in bed worden gefixeerd.

Slordig invullen

Over de ernst van de gemaakte fouten met medicijnen heeft de Inspectie geen informatie. Wel valt uit de gegevens op te maken dat veel instellingen de formulieren over het toedienen van medicijnen slordig invullen of er een eigen manier van tellen op nahouden. (ANP)

Links

Kritiek op ranglijst verpleeghuizen

Medicatiegegevens vaak niet beschikbaar

Aantal vergiftigingen door medicijnen stijgen

Vastbinden niet door personeelsgebrek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.