Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

21,4 miljoen baten van barcodes in ziekenhuizen

Het ministerie van VWS heeft vorige week de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek van Capgemini Consulting over barcodering op de verpakking van geneesmiddelen. Eén van de belangrijkste conclusies is dat bij invoering van toedieningsregistratie in ziekenhuizen de baten in de zorgketen kunnen oplopen tot jaarlijks 21,4 miljoen euro. Het gaat dan om de toediening van geneesmiddelen aan de patiënt waarbij deze zijn voorzien van een uniforme barcode.
barcode400.jpg
Foto: Fotolia

Capgemini Consulting laat in het rapport: ’Barcodering op de primaire verpakking van geneesmiddelen in ziekenhuizen; een kosten-baten analyse’ zien dat door elektronische toedieningsregistratie de kans op geneesmiddel gerelateerde zorgschade aanzienlijk gereduceerd wordt. De maatschappelijke baten van minder zorggerelateerde schade bij patiënten en minder zorgkosten heeft Capgemini Consulting op 21,4 miljoen euro per jaar berekend. Dit is de belangrijkste uitkomst uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van VWS is gekomen.

Barcode
Van de in ziekenhuizen toegediende geneesmiddelen is circa 80 procent al voorzien van een barcode op de primaire verpakking die is aangebracht door de producent. Dit betekent dat er voor de geneesmiddelen die nog niet door de producent voorzien zijn van een barcode op de primaire verpakking (op dit moment circa 20 procent) deze alsnog moet worden aangebracht. Sommige ziekenhuizen brengen zelf barcodes aan op geneesmiddelen; dit is een arbeidsintensief proces dat hoge kosten met zich mee brengt en gevoelig voor fouten is. Aan de werkgroep Barcodering Geneesmiddelen vraagt de minister om voor de ‘restgroep van 20 procent’ van de geneesmiddelen die in ziekenhuizen worden toegediend een differentiatie aan te brengen om te bepalen of codering het best door producent, groothandel of ziekenhuis kan worden aangebracht.

Patiëntveiligheid
Minister Schippers zegt in haar brief aan de Tweede Kamer: ‘De invoering van een technisch gegeven als barcodering op de primaire verpakking van geneesmiddelen lijkt kosteneffectief te kunnen worden geïmplementeerd maar levert vooral een aanzienlijke bijdrage aan de verbetering van de patiëntveiligheid. We kunnen daarmee dus verder aan de slag om de invoering op te schalen. Dat is de reden dat dit voortvarend opgepakt dient te worden door betrokkenen.’

Administratieve lastendruk
Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg GS1 Nederland en actief in de werkgroep Barcodering Geneesmiddelen: ‘Er lijkt geen strobreed meer in de weg te liggen om de elektronische toedieningsregistratie van geneesmiddelen met een barcode verder in te voeren. Ziekenhuizen kunnen hier nauwelijks omheen als je bedenkt dat deze oplossing de patiëntveiligheid verhoogt. Naast de besparingen die door minister Schippers worden genoemd kunnen ziekenhuizen ook nog eens minimaal 100.000 euro per jaar besparen in de administratieve lastendruk. Dit als gevolg van minder kosten voor procedures die samenhangen met zorggerelateerde schade bij de toediening van geneesmiddelen (minder meldingen).’

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.