Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

450.000 euro voor zes nieuwe zorginnovaties

Mark van Dorresteijn
NLC heeft in twee maanden tijd via crowdfunding 450.000 euro opgehaald bij ruim 100 investeerders. Met dit bedrag wil NLC zes nieuwe zorginnovaties naar de markt brengen. Deze campagne is de meest succesvolle zorggerelateerde crowdfundingcampagne tot nu toe in Nederland.
450.000 euro voor zes nieuwe zorginnovaties

Sinds de oprichting in september vorig jaar is NLC met succes drie bedrijven gestart, waaronder een innovatie die is ontstaan vanuit het AMC. Via crowdfunding hebben de afgelopen twee maanden ruim 100 personen gezamenlijk 450.000 euro in NLC geïnvesteerd. Met dit bedrag kan NLC zes nieuwe zorginnovaties helpen daadwerkelijk naar de markt te gaan. De investeerders in NLC worden hierdoor mede-eigenaar van minimaal negen zorginnovaties en hebben op deze manier hun investeringsrisico gespreid.

Ondernemen en wetenschap

NLC Ventures in Amsterdam helpt wetenschappelijke zorginnovaties naar de markt te brengen die de zorg kwalitatief beter en doelmatiger maken. NLC koppelt een ondernemend team aan de uitvinder. Samen gaan ze aan de slag om de innovatie daadwerkelijk in de praktijk te brengen. In ruil voor de inspanningen wordt NLC samen met de uitvinder mede-eigenaar van de zorginnovatie.

Drie bedrijven

De drie bedrijven die eerder hulp ontvingen van NLC zijn: Haermonics, Wind Tales en CWI MultiDAM.

Haermonics : Na een openhartoperatie bloedt de wond na. Om het bloed af te voeren, wordt een drainagesysteem aangelegd. De praktijk is dat deze drains regelmatig verstopt raken, waardoor het hartzakje volstroomt met bloed. Hierdoor heeft de patiënt een risico op tamponades en andere complicaties. Haermonics is een innovatief spoelsysteem dat ervoor zorgt dat het hart na een openhartoperatie gedurende 24 tot 48 uur gespoeld wordt. Dit reduceert infecties en overige, soms fatale, complicaties. Haermonics wordt ontwikkeld binnen de afdeling cardiochirurgie van het AMC.

Wind Tales : Cystische fibrose (CF), beter bekend als taaislijmziekte, is een ernstige, ongeneeslijke longaandoening. Voor kinderen met CF is het noodzakelijk dagelijks ademhalingsoefeningen te doen, die soms wel twee uur duren. Wind Tales is een serious game speciaal ontworpen voor kinderen met CF waarbij de spirometer als game controller dient. Door Wind Tales te spelen worden fysiotherapeutische oefeningen voltooid.

CWI MultiDAM : In Nederland moeten ambulances bij een spoedmelding binnen 15 minuten op de plaats van bestemming zijn. Jaarlijks komt 7 procent van de ambulances te laat ter plaatse en worden 35.000 mensen niet op tijd geholpen. CWI is een proactief relocatiesysteem voor ambulances. Wanneer een ambulance vrijkomt wordt op basis van wiskundige algoritmes besloten op welke standplaats deze het meeste voordeel oplevert en vervolgens hier naartoe geleid. Uitgebreide simulatie-oefeningen hebben aangetoond dat de algoritmes het percentage van ambulances dat te laat ter plaatse komt tot de helft kan reduceren. Dat zijn jaarlijks 17.500 mensen meer die op tijd eerst hulp krijgen.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.