Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: 17 procent verzekerden verbruikt 80 procent van de zorgkosten

Bert Bukman
Een relatief kleine groep Nederlanders is verantwoordelijk voor het merendeel van de zorgkosten. Ook zijn er grote verschillen per regio, van minder dan 2000 euro in het westen en midden van het land tot meer dan 3000 in de grensgebieden.
Vektis zorgkosten
Foto: iStock

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Vektis Intelligence. Een kaart van Nederland laat zien waar de meeste en de minste zorg wordt verbruikt. Aan de randen van Nederland is de zorgconsumptie groot. Dit geldt bijvoorbeeld voor Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. In het westen en midden van het land is de zorgconsumptie aanzienlijk lager, vooral buiten de grote steden.

Gemiddeld diende Nederlandse verzekerden in 2016 een bedrag van 2406 euro aan rekeningen in bij hun verzekeraar, zo blijkt uit de cijfers van Vektis. Dit bedrag is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2014 ging het nog om 2186 euro per verzekerde.

Uit de cijfers wordt ook duidelijk dat een kleine groep Nederlanders een groot deel van de zorg gebruikt. 17 procent van de Nederlanders die een zorgverzekering hebben afgesloten, was vorig jaar goed voor 80 procent van de zorgkosten uit de Zorgverzekeringwet.

Lager inkomen

Demografische ontwikkelingen spelen bij dit alles een rol. In de grensgebieden ligt het inkomen lager en is de werkgelegenheid minder gunstig dan in het midden en westen van het land. Dit leidt tot een lagere sociaal-economische status van de inwoners en uit onderzoek blijkt dit gemiddeld tot een minder gezonde leefstijl en hogere zorgkosten te leiden.

Het onderzoek van Vektis leverde nog een aantal andere cijfers op, waaronder:

• Van elke 10.000 verzekerden maakten in 2016 ongeveer 214 ouderen gebruik van de Wmo. In zes gemeentes waren dat meer dan 600 en in twee gemeentes minder dan 100.

• Gemiddeld maakten in 2016 per 10.000 verzekerden (op basis van alle leeftijdsklassen) 255 ouderen gebruik van wijkverpleging. In achttien gemeentes zijn meer dan 400 ouderen per 10.000 verzekerden die wijkverpleging ontvangen. In drie gemeentes zijn het er minder dan 150.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.