Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5000 banen weg in thuiszorg

Ongeveer 5000 medewerkers in de thuiszorg raken dit jaar hun vaste baan kwijt. Bij 24 instellingen dreigt collectief ontslag. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) geschreven aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris baseert zich op gegevens van het speciale meldpunt dat ze samen met de sociale partners heeft ingesteld na onrust die in de thuiszorg was ontstaan over dreigende ontslagen. Sinds 1 januari moeten gemeenten zelf huishoudelijke hulp inkopen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen. Bovendien wordt nu voornamelijk een goedkopere vorm van hulp gegeven, waardoor instellingen vaak met dure krachten blijven zitten.

Alfahulp

Een deel van de 5000 werknemers die aan het eind van dit jaar hun vaste baan kwijt zijn, zal in de thuiszorg als alfahulp blijven werken. Daarbij gaat het om een soort freelance-aanstelling met veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Bussemaker merkt op dat niet alleen thuishulpen hun vaste baan verliezen, maar ook bijvoorbeeld managers. Hoeveel ontslagen rechtstreeks zijn toe te wijzen aan de nieuwe manier van aanbesteden, wijzen de cijfers niet uit, zegt de staatssecretaris.

Subsidie

Bussemaker heeft 20 miljoen te verdelen voor instellingen die personeel voor de thuiszorg willen behouden. Tot dusverre hebben twee organisaties zich gemeld voor deze subsidie van maximaal 3500 euro per medewerker. Hierbij gaat het om 570 arbeidskrachten.

Mobiliteitscentrum

Gemeenten, sociale partners en CWI en UWV hebben inmiddels aangekondigd een Mobiliteitscentrum Thuiszorg op te zetten dat snel kan ingrijpen om medewerkers die met ontslag worden bedreigd binnen de zorgsector aan het werk te houden.

Bonden

Vakbonden CNV en Abvakabo FNV trekken zeggen alles uit de kast te zullen trekken om de personele gevolgen van de Wmo aan te pakken. Landelijk bestuurder Pim van Loon van Avakabo FNV zegt dat het beschikbare geld te weinig is. “Daarmee blus je kleine brandjes. Deze kleine brandjes veranderen ondertussen in een vuurzee.” (ANP)

Links:

De brief van de staatssecretaris

De reactie van de vakbonden op Zorg en Welzijn.nl

Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.