Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal mantelzorgers gaat relatief sterk dalen’

Bert Bukman
De behoefte aan mantelzorg neemt de komende jaren fors toe, maar de bereidheid om deze zorg te verlenen groeit niet mee. Ook is het aantal mensen dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen, fors gedaald.
Mantelzorgers
Foto: AdobeStock

Dat concludeert de vereniging voor mantelzorg Mezzo naar aanleiding van het rapport Voor Elkaar? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dit rapport handelt over de stand van de informele zorg in Nederland.

Met veel mantelzorgers gaat het goed, aldus Mezzo. Maar er is geen vooruitgang voor de mensen die de meeste zorg op zich nemen. Het aantal overbelaste mantelzorgers is de afgelopen twee jaar niet gedaald. De manieren om overbelasting tegen te gaan of te voorkomen, zijn vaak onbekend of onbereikbaar.

Dertien mantelzorgers

Ook de vergrijzing eist straks haar tol. Nu zijn er voor iedere 85-plusser in theorie dertien mantelzorgers beschikbaar. Als gevolg van de vergrijzing zullen dit er in 2040 nog maar vijf zijn. Onder de huidige omstandigheden zit er geen grote groei meer in de mantelzorg, aldus Mezzo. Van de mensen die nu nog niet zorgen, heeft 70 procent geen tijd of ondervindt zelf problemen met de gezondheid.

Rijk rekenen

Daarnaast is het aandeel Nederlanders dat vindt dat je hulp zoveel mogelijk van je netwerk moet krijgen fors gedaald. In 2010 was dit 41 procent, in 2016 nog maar 23 procent. Liesbeth Hoogendijk, de directeur van Mezzo, beschouwt dit als een zorgwekkende ontwikkeling. ‘Willen we als samenleving in de toekomst kunnen blijven bouwen op mantelzorg, dan moeten we dat serieus nemen. In plaats van onszelf rijk te rekenen met het idee dat de mantelzorger het wel doet.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.