Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online behandeling depressie werkt vooral op korte termijn

Bert Bukman
Online behandeling van depressie is op korte termijn effectief om terugval te voorkomen. Op de langere termijn lijkt persoonlijk contact met een psycholoog echter een voorwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Claudi Bockting.
Bockting

Het verslag van het onderzoek van Bockting over online behandeling van depressie is gepubliceerd in het tijdschrift Psychotherapy and Psychosomatics.

Veel mensen die ooit een depressie hebben gehad, vallen terug, vertelt de hoogleraar klinische psychologie uit Groningen. ‘Preventie van nieuwe depressies is erg belangrijk. We weten uit vorige onderzoeken dat onze training om terugval te voorkomen, gegeven door psychologen, werkt. We onderzochten daarom of deze therapie ook laagdrempelig kan worden toegepast. Dus online en met minimaal telefonisch contact met een psycholoog.’

Meer bescherming

De onderzoekers beoordeelden het succes van de online therapie drie maanden en twee jaar na het afronden van de behandeling. Dit vergeleken ze met de standaardzorg, zoals het voortzetten van medicatie. Na drie maanden bleek de online behandeling meer bescherming te bieden tegen een terugval, maar na twee jaar juist minder. Daarom gaan de onderzoekers nu verder met het bestuderen van de online therapie, maar dan met meer contact met een psycholoog.

Op dit moment onderzoekt Claudi Bockting of een therapie via beeldbellen door psychologen werkt in het voorkomen van nieuwe depressies bij zwangere vrouwen die antidepressiva afbouwen. In deze studie wordt onderzocht wat beter is: het afbouwen van de medicatie met een terugvalpreventietraining, of doorgaan met de medicatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.