Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen gaps, geen overlaps.’ Standaardenorganisaties gaan samenwerken

Bert Bukman
De Nederlandse organisaties die zich bezighouden met digitale standaarden gaan nauwer samenwerken. Met dat doel heeft de Standards Developing Organisations Nederland (SDO-NL) twee nieuwe leden gekregen. Doel is een structureel en efficiënt standaardisatiedebat.
Siilo

Hiermee zijn nu zeven standaardisatieorganisaties aangesloten bij SDO-NL. Het gaat om HL7 Nederland, IHE Nederland, NEN, Nictiz, SNOMED NRC, GS1 Nederland en RIVM. De laatste twee organisaties zijn de nieuwe leden.

De betrokken partijen hebben bij Nictiz een convenant afgesloten over bestuurlijke samenwerking. SDO-NL wil een bijdrage leveren aan de optimalisatie van gezondheid en zorg door betere informatie voor patiënt en professional. De ‘gaps’ moeten hierbij worden ingevuld, terwijl de ‘overlaps’ worden vermeden.

Nergens ter wereld

Vanwege de complexiteit van de zorg en de daarbij behorende diversiteit van de ict, is het bestaan van de verschillende organisaties volgens SDO-NL ‘logisch en onvermijdelijk’. De aangesloten organisaties voelen zich verantwoordelijk voor een efficiënte en effectieve inzet van ICT in de zorg in Nederland. Een consistente toepassing van standaarden is hierbij volgens hen onontbeerlijk.

‘Nergens ter wereld vindt er zo’n brede afstemming plaats tussen standaardisatieorganisaties in de zorg,’ aldus Hedde van der Lugt, manager standaardisatie en implementatie bij Nictiz. ‘Daardoor is er overeenstemming over de visie en strategie van de ontwikkeling van standaarden. Er wordt dus een gezamenlijke koers gevaren, waarbij de kennis en ook de producten van elkaar worden gebruikt.’

Eén taal

Hans Lunenborg, sectormanager van GS1 Nederland, vult hierbij aan: ‘De kennis van elkaars standaarden vergroten in het internationale werkveld van de gezondheidszorg is van groot belang. De samenwerking maakt het gebruik van standaarden tot een coherent geheel. Standaarden sluiten hierdoor beter op elkaar aan, terwijl informatie makkelijker kan worden gekoppeld en gedeeld. Ook spreekt de sector zo één taal. Op deze manier wordt het hele zorgproces verbeterd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.