633 bezwaren tegen hogere eigen bijdrage thuiszorg

Zorggebruikers met een gemiddeld inkomen betalen dit jaar 33 procent meer aan eigen bijdrage voor thuiszorg in de Wmo en Wlz. Bovendien hebben gemeenten dit jaar het recht gekregen om voor algemene voorzieningen apart eigen bijdragen te heffen. Deze beleidswijzigingen hebben tot in totaal 633 bezwaarschriften geleid van burgers die het niet eens zijn met de nieuwe berekening van hun eigen bijdrage.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
633 bezwaren tegen hogere eigen bijdrage thuiszorg

Het kabinet heeft dit jaar de wtcg-korting geschrapt, een compensatie van 33 procent op de eigen bijdragen van chronisch zieken en gehandicapten.  Bovendien mogen gemeenten zelf eigen bijdragen heffen voor algemene voorzieningen die zij hebben opgetuigd voor bijvoorbeeld taxivervoer, dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp. Veel Kamerleden vrezen dat hierdoor  mensen geconfronteerd worden met een ‘stapeling’ van hoge en nieuwe eigen bijdragen en dus onverwacht gestegen zorgkosten.

Bezwaarschriften

In een Kamerbrief die staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vorige week verstuurde ter voorbereiding op het transitiedebat, staat de stand van zaken beschreven. Het aantal bezwaarschriften dat bij het CAK is binnengekomen ligt

5
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Het is de moeite waard om in het kader van de bezuinigingen eens het NIBUD te raadplegen.
    Vroeg of laat, U moet er rekening mee houden dat U ook gebruiker wordt van het dure zorgaanbod. De zorg kan efficienter en effectiever.
    Gemiddeld geeft U al tussen 25 en 33 % uit van Uw maandelijks brutoinkomen aan zorgkosten ook als U nog niet ziek of hulpbehoevend bent.
    Vriendelijke groet.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn moeder heeft nog steeds geen beschikking, laat staan een factuur van het CAK gekregen, kan niet eens bewaar maken dus. Van Rijn kan wel denken dat het meevalt, maar als veel mensen nog niet weten waar ze aan toe zijn, klopt dat dus niet.

  4. Klein detail: Men betaalt 50% meer i.p.v. 33% meer. Door het wegvallen van de wtcg korting van 33% valt de eigen bijdrage 50% hoger uit. Iemand met een eigen bijdrage van € 90,= kreeg een korting van € 30,= en betaalde € 60,=. Nu betaalt men de volle mep. Een verhoging van € 60,= naar € 90,= is een verhoging van 50%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.