633 bezwaren tegen hogere eigen bijdrage thuiszorg

Zorggebruikers met een gemiddeld inkomen betalen dit jaar 33 procent meer aan eigen bijdrage voor thuiszorg in de Wmo en Wlz. Bovendien hebben gemeenten dit jaar het recht gekregen om voor algemene voorzieningen apart eigen bijdragen te heffen. Deze beleidswijzigingen hebben tot in totaal 633 bezwaarschriften geleid van burgers die het niet eens zijn met de nieuwe berekening van hun eigen bijdrage.
633 bezwaren tegen hogere eigen bijdrage thuiszorg

Het kabinet heeft dit jaar de wtcg-korting geschrapt, een compensatie van 33 procent op de eigen bijdragen van chronisch zieken en gehandicapten.  Bovendien mogen gemeenten zelf eigen bijdragen heffen voor algemene voorzieningen die zij hebben opgetuigd voor bijvoorbeeld taxivervoer, dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp. Veel Kamerleden vrezen dat hierdoor  mensen geconfronteerd worden met een ‘stapeling’ van hoge en nieuwe eigen bijdragen en dus onverwacht gestegen zorgkosten.

Bezwaarschriften

In een Kamerbrief die staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vorige week verstuurde ter voorbereiding op het transitiedebat, staat de stand van zaken beschreven. Het aantal bezwaarschriften dat bij het CAK is binnengekomen ligt

5
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.